Za produktivan radni dan
0

Uvijek nađite vremena za kafu i poboljšajte koncentraciju

Sarajevo-x.com
Napraviti pauzu tokom radnog vremena uz kafu ne čini se kao težak posao a, prema novoj studiji, to može povećati produktivnost ljudi.

Istraživanje koje je uradio tim sa Instituta Hygiene and Tropical Medicine u Londonu pokazalo je da kofein ljudima poboljšava pamćenje i koncentraciju omogućavajući da umanje broj grešaka koje čine.

Naučnici, također, kažu da doza kofeina može pomoći ljekarima koji rade druge smjene da smanje broj pogrešaka, ali isto tako je korisna za ljude koji voze nakon dugog radnog vremena.

Istraživanje je provedeno nad mladim osobama koje često mijenjaju smjene na poslu. U okviru 13 studija širom svijeta, oni su radili test pamćenja, rasuđivanja i koncentracije.

Jedna grupa osoba dobila je kafu, dok je drugoj dat placebo. Oni koji su pili kafu postigli su bolje rezultate, od onih koji su prije testa dobili placebo, pokazali su rezultati studije.

Naučnici kažu da se učinak se vidio bez obzira jesu li oni jeli hranu koja sadrži visok procenat kofeina, pili kafu ili energetski napitak

"Kofein može smanjiti broj pogrešaka kod ljudi koji rade u smjenama, te poboljšati njihovu koncentraciju", rekla ja Katharine Ker, naučnica koja je predvodila studiju, prenosi Daily Telegraph.