Nova pravila ponašanja
66

Uredu je jesti rukama u restoranu, samo nemojte lizati prste

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Možda se to smatralo nepristojnim desetljećima, ali jesti rukama u restoranu je sada potpuno prihvatljivo, kažu stručnjaci za bonton, ali dodaju da je to uredu sve dok ne poližete prste.

Bonton Debrett's, koji već stotinama godina vodi britansku aristokratiju kroz pravila kraljevskog ponašanja, od konjskih trka do ponašanja za stolom, izdao je sada deset tačaka o ponašanju u modernim restoranima.

Savjeti i pravila ponašanja se odnose na rezanje hrane na manje komade prije jedenja, na brisanje ruku i korištenje ubrusa te na korištenje escajga i slično.

Debrett's savjetuje uzimanje malih zalograja hrane koja se jede rukama, poput pizze, i uvjerava one koji vole moderne prehrambene trendove da je prihvatljivo ponašati se tako za stolom, čak i u onim situacijama kada ljudi koji sjede s vama odluče da to ne čine.

Međutim, morate biti pažljivi. Napominje se da mnoga tradicionalna pravila i dalje ostaju, poput onog da za stolom trebate sjediti uspravno, ne naslanjati laktove na sto dok jedete, čekati da se hrana ohladi, umjesto da pušete u nju...