Gastro
306

Ukusno, lagano, brzo i idealno za ljeto: Slastice koje ćete pripremiti u sekundi

Klix.ba
Cheesecake sa višnjama
Cheesecake sa višnjama
Ukoliko nemate vremena za pripremu zahtjevnih jela te umjesto teških, "silnih" kolača radije želite nešto lagano i osvježavajuće, onda su ovi recepti kao stvoreni za vas.

U nastavku vam donosimo četiri jednostavna recepta za slastice za čiju će vam pripremu trebati malo vremena.

Budući da se ne peku, a lagane su i voćne, idealne su za ljeto i visoke temperature.

Cheesecake s višnjama

Sastojci:

Kora: 200 grama mljevenog keksa 125 grama maslaca 2 kašike soka od višanja

Fil: 350 grama mliječnog krem namaza 500 ml vrhnja za šlag 15 grama želatina 10 kašika hladne vode 2-3 kašike soka od limuna ribana korica od limuna 200 grama šećera u prahu

Fil od višanja:

500 grama očišćenih višanja 5-6 kašika šećera 15 grama želatina 10 kašika hladne vode

Način pripreme:

Kora: U zdjelu stavite mljeveni keks, maslac i sok od višnje. Rukom sastavite sastojke i ako vam je masa suha za formiranje kore, slobodno još dodate soka. U kalup 26 cm stavite papir za pečenje i formirajte koru.

Bijeli fil:

Umutite sirni namaz sa šećerom, sokom od limuna i koricom te posebno umutite vrhnje za šlag i sastavite ga sa umućenim namazom. Želatin otopite u hladnoj vodi, a kad nabubri lagano ga zagrijte da se otopi. Nakon toga ga dodajte u kremu stalno muteći. Kremu nanesite na koru.

Krema od višanja: Želatin stavite u hladnu vodu da nabubri. Višnje sa šećerom malo kuhajte, dodajte im želatin i još kratko kuhajte. Nekoliko minuta nakon što ih sklonite sa tople ringle polako vadite višnje i redajte po filu, a potom redom preko višanja polako sipajte sok koji su višnje pustile, savjetuje blog Iz moje kuhinje.

Kolač hladite nekoliko sati u frižideru.

Cheesecake s Nutellom

Potrebni sastojci:

300 gr mljevenog keksa 300 gr mljevenih oraha 500 gr slatkog vrhnja 300 gr mladog sira 3 kašike Nutelle malo mlijeka 50 gr maslaca

Priprema kore: Na vatru staviti malo mlijeka, tri kašike Nutelle i 50 gr maslaca. Kad se rastope s tim umijesiti keks i orahe. Paziti na količinu mlijeka kako smjesa ne bi bila premekana, savjetuje blog Kuhajte s ljubavlju.

Priprema fila: 500 gr slatkog vrhnja umutiti sa jednom kesicom želatina. U šlag dodati 300 gr mladog sira i na kraju šećer u prahu po želji. Za premaz možete iskoristiti dvije mliječne čokolade sa malo mlijeka.

Cheesecake sa Nutellom (Foto: Blog 'Kuhajte s ljubavlju')
Cheesecake sa Nutellom (Foto: Blog 'Kuhajte s ljubavlju')

Brza torta s jagodama i mljevenim keksom

Sastojci:

600 grama mljevenog keksa 250 grama maslaca ili margarina 250 grama šećera u prahu 2 dcl soka od narandže jagode 250 grama maslaca ili margarina 400 gr kisele pavlake 200 ml vrhnja za šlag 12 kašika šećera u prahu rendana korica od jednog limuna 200 ml vrhnja za šlag

Način pripreme

U posudu stavite keks, maslac i šećer. Rukom izradite masu i polao dodajite sok da dobijete glatku ujednačenu masu od koje u kalupu formirate koru. Maslac umutite sa šećerom, dodajte kiselo vrhnje, koru od limuna i umućeno vrhnje za šlag. Sad na koru od keksa stavite pola bijelog fila, na njega poredajte jagode i na njih dodajte drugu polovinu fila. Još vam ostaje da umutite drugi šlag i nanesete ga na tortu. Ohladite tortu u frižideru na nekoliko sati prije konzumiranja.

Brza torta sa jagodama i mljevenim keksom (Foto: Blog 'Iz moje kuhinje')
Brza torta sa jagodama i mljevenim keksom (Foto: Blog 'Iz moje kuhinje')

Tiramisu s malinama

Sastojci

450 grama piškota 1 kašičica ili kesica ness kafe 3,5 dcl mlijeka 150 grama šećera u prahu 500 grama sira Mascarpone 2 vanilin šećera 800 grama svježih malina 2 dcl vode 80 grama šećera 20 grama želatina 2 kašike gustina 3 dcl slatke pavlake 4 žumanjka 2 kesice instant cappuccina od vanilije

Način pripreme:

Na pari umutiti četiri žumanjka, dva vanilin šećera, dvije kesice instant cappuccina od vanilije i 150 grama šećera. Želatin preliti sa četiri kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Slatku pavlaku umutiti u šlag. U ohlađenu kremu od žumanjaka dodati sir Marscapone, umućeni šlag i želatin koji je potrebno malo zagrijati da se istopi.

Maline kratko prokuhati sa 80 grama šećera, u to dodati 2dcl vode u kojoj su se otopile dvije kašike gustina. Kuhati na laganoj temperaturi da se zgusne i dodati 10 grama želatina koji je otopljen sa četiri kašike vode. Kremu ohladiti.

Tiramisu sa malinama (Foto: Blog 'Iz moje kuhinje')
Tiramisu sa malinama (Foto: Blog 'Iz moje kuhinje')

U 3,5 dcl mlakog mlijeka umutiti jednu kesicu ness kafe. U okrugli kalup za torte složiti na dno piškote koje se namaču u kafu. Premazati filom od voća pa na to dodati kremu od sira, piškote, kremu od voća, kremu od sira, red piškota pa kremu od sira. Sve piškote prvo stavljati u kafu pa onda slagati. Kremu od sira podijeliti na tri dijela a kremu od voća na dva dijela, piškote na tri dijela.

Kolač ostaviti nekoliko sati u frižideru da se ohladi, a nakon toga skinuti obruč od kalupa, posuti ga kakaom i ukrasiti po želji.