Gastro
69

Ukusno, kreativno i neobično: Malo drugačije bajramske slastice

Klix.ba
Foto: Vanja Lisac
Foto: Vanja Lisac
Bajram, zna se, čine i tradicionalni kolači bez kojih ovaj praznik ne bi bio isti. Ipak, ukoliko pored baklava, hurmašica, kadaifa i ružica želite isprobati i nešto drugačije i malo"egzotičnije", donosimo vam tri recepta koja će zasigurno zadovoljiti svačije nepce.

Za vas smo izdvojili tri recepta za slastice sa bloga "Kod Gabriele". Autorica ovog bloga Gabriela Ključe zadnjih desetak godina živi svoju ljubav prema gastronomiji. Kaže kako beskrajno uživa ne samo u kulinarstvu već i u odabiru potrebnih namirnica, učenju i pripremi neobičnih i egzotičnih specijaliteta, ukrašavanju jela i čitavog interijera, te posluživanju kako bi hranjenje postalo "istinsko blagovanje punim bićem".

Povodom predstojećeg praznika, svim onima koji žele isprobati njene recepte savjetuje neka se "drže recepta i rade s ljubavlju."

Skradinska torta

"Skradinska torta, ili kako je još nazivam tortom ljubavi, jer su je u XIV stoljeću pripremale mladenke uoči prve bračne noći, je neizostavan suvenir delicije i za povijest i za nepce. Svaka domaćica u Skradinu nerado otkriva njen recept, a tajnu krije u omjeru badema i oraha, te svih mogućih mirođija dalmatinskog kraja. Pitate se zašto Skradin? E da, smatram ga gastroenološkom princezom koju štite i rijeka i more, tu je susret kontinenta i Mediterana učinio pravu stvar, tu su Hrvatska i Bosna kroz povijest imale dio sebe. Istražujući trpezu divnog Skradina ocjenjujem je i kao malenu, bogatu, ukusnu, intenzivnu, slikovitu i da će svako za sebe pronaći izvrstan zalogaj", kaže Gabriela.

Skradinska torta
Skradinska torta

Recept za Skradinsku tortu pronađite ovdje.

Kuglof od mascarpone sira i limuna

Jedinstven po svom obliku, aromatičnog okusa, pripreman za posebne prigode ubraja se u prave gastronomske slastice. Njegova kulinarska povijest je pomalo isprepletena međusobnim utjecajima i preuzimanjima, stoga postoji nekoliko legendi koje opisuju nastanak tog slatkog kolača. Od Njemačke preko Francuske, pa do slavnog Beča gdje se kuglofom slavio slom osmanske opsade 17. stoljeća, taj slatki kruh svojom pojavom na stolu obilježava zahvalnost prema životu i obični dan učini posebnim.

Kuglof od mascarpone sira i limuna
Kuglof od mascarpone sira i limuna

"Danas postoji na stotine različitih recepta u pripremanju ove slatke blagodati, a od nekoliko standarnih koje radim, odlučila sam se za talijansku inačicu imena ciambella, kombinaciju sira mascarpone i limuna. Poseban je", piše Gabriela.

Recept za kuglof od mascarpone sira i limuna pronađite ovdje.

Pita od limuna i meringue

"Skoro svaki moj recept sadrži ponešto iz sorte agruma, ali ovu osvježavajuću divoticu naprosto obožavam i često pravim. U sebi sadrži dosta neprskanog limuna iz neretvanskih krajeva, a po svojoj originalnoj recepturi pripada ili američkim klasičnim pitama ili poznatim francuskim tarte tatin. Čija god bila – ova je upravo spremna za naša nepca", kaže autorica ovog bloga.

Pita od limuna i meringue
Pita od limuna i meringue

Recept za pitu od limuna i meringue pronađite ovdje.