Gastro
50

U tanjire, ne u kontejner: Kuhari hrane gladne koristeći odbačene sastojke iz Olimpijskog sela

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Grupa kuhara odlučila je smanjiti problem gladi u Rio de Janeiru tako što pripremaju suvišnu hranu iz olimpijskog sela i poklanjaju je siromašnim stanovnicima brazilskog grada.

Pošto se 31. Olimpijske igre susreću sa brojnim kritikama zbog činjenice da se Brazil, i pored nedvojbenog razvoja posljednjih decenija, još uvijek bori sa siromaštvom, ketering kompanija odlučila je da popravi njihovo stanje.

Kuhar Massimo Bottura iz Italije i David Hertz iz Brazila odlučili su napraviti 5.000 jela dnevno koristeći samo sastojke koji bi najvjerovatnije završili u kanti za smeće.

"Koristimo stvari poput 'ružnog' voća i povrća ili jogurta koji će biti bačen ako ne bude iskorišten u roku od 48 sati", rekao je Hertz iz kompanije RefettoRio Gastromotiva koja će raditi na spremanju hrane tokom olimpijade i paraolimpijade.

Nakon što 31. olimpijske igra završe RefettoRio Gastromotiva radit će kao društveno odgovorna firma.

Ideja o spravljanju hrane za gladne došla je po ugledu na potez 65 kuhara koji su 2015. godine pravili obroke od ostataka hrane sa milanskog Svjetskog sajma.