Budite oprezni
0

U svježem soku od narandže u kafićima možda ima salmonele

Sarajevo-x.com
Svježi sok od narandže, prepun vitamina C, je veoma cijenjen kao zdrav napitak uz koji možete uživati tokom doručka ili ga popiti kao osvježenje u toplom ljetnom danu. No, gotovo pola sokova od narandže koji se poslužuju u kafićima i restoranima mogli bi biti kontaminirani opasnim bakterijama, kao što je salmonela, kažu naučnici.

Probloem je u prljavim sokovnicima i vrčevima za posluživanje, kažu istraživači sa Univerziteta u Valenciji, koji su analizirali oko 190 uzoraka soka iz različitih kafića, restorana i barova u Španiji.

Prema propisima o hrani EU, 43 posto uzoraka je sadržavalo neprihvatljiv nivo enterobakterija, bakterija iz porodice kojoj pripadaju Salmonela i E. coli.

Istraživači su također otkrili da jedan od 10 uzoraka sadrži neprihvatljiv nivo mezofilnih bakterija koje nastaju na sobnoj temperaturi.

Salmonela je pronađena u 0,5 posto uzoraka, kao i bakterija Staphylococcus aureus, koja je pronađena u jedan posto uzoraka, a može uzrokovati neugodne infekcije kože, prenosi Daily Mail.