Gastro
83

U subotu Mini festival domaćeg piva u Istočnom Sarajevu

SRNA
Istočno Sarajevo u subotu biti domaćin drugog "Mini festivala domaćeg piva", čiju organizaciju je pomogla Općina Istočno Novo Sarajevo.

Festival počinje 24. decembra u 16.00 sati u prostorijama bivšeg Doma kulture Lukavica, a organizatori su mala grupa entuzijasta, ljubitelja i proizvođača domaćeg piva iz Istočnog Sarajeva.

"Uz pomoć Općine Istočno Novo Sarajevo drugi put organizjemo ovu vrstu druženja pivara. Cilj festivala je promocija kulture domaćeg pivarstva, upoznavanje javnosti sa različitim vrstama domaćeg piva, te tehnologije njegove proizvodnje", izjavio je jedan od organizatora ovog festivala Vuk Vučetić.

Prema njegovim riječima, učešće na festivalu je potvrdilo osam lokalnih proizvođača domaćeg piva iz Istočnog Novog Sarajeva, Sarajeva, Kiseljaka, Foče i Pala.

"Nadam se da bi festival mogao postatati tradiconalan u Istočnom Sarajevu, te kao takav ući i u turističku ponudu našeg grada. Očekujem da bi i druge lokalne zajednice i kompanije mogle naći svoj interes da nas podrže", rekao je Vučetić.

Među izlagačima su proizvođači domaćeg piva "Sestra", "Bru pab" i "Kraft delega" iz Sarajeva, "Prva fočanska pivara", "Birokrata" Pale, "MiG" iz Kiseljaka, te "Kurtenđur" i Pivarska zadruga "Šerpasi" iz Istočnog Sarajevo.

"Poznato je da građani peku svoju rakiju u ovim krajevima. Istovremeno, tehnologija proizvodnje piva nije suviše komplikovana i u mnogim zemljama Zapada etablirane su male pivnice kavih kod nas još, nažalost, nema. Festival bi mogao predstavljati jedan od prvih korak ka tom smjeru", kazao je Vučetić.

Posjetioci festivala će za 2 KM koliko, košta ulaz, biti u prilici da probaju više od 30 vrsta domaćeg piva koje se prodaje po cijenama od 2 do 4 KM.