Gastro
8

U ovim mjestima insekti, zmije, pacovi, embrioni životinja i testisi su najtraženija jela

Klix.ba
Zamorac
Ukoliko ste gurman i imate "jak želudac" onda su ovo informacije za vas. Riječ je o spisku zemalja, odnosno najboljih mjesta na svijetu koja nude ekstremnu hranu.

1. Rocky Mountain kamenice u Montani, SAD Po nazivu jela pomislili biste da je riječ o morskoj hrani, no ovo je daleko od toga. Rocky Mountain kamenice poznate su i pod nazivom teleći krompir, kaubojski kavijar i 'raskalašena govedina', a predstavljaju dobro ispečene testise mladog bika. Ovo jelo je tradicionalno među zapadnim rančerima koji ih jedu u proljeće nakon kastracije na Festivalu testisa u Clintonu.

2. Chapulines iz Oaxaca, Mexico Naučnici tvrde da će insekti biti najveći izvor proteina u budućnosti. Južna meksička država Oaxaca već se prebacila na taj vid konzumiranja proteina. Chapulines su skakavci pomiješani sa čilijem i soli, te isprženi na ulju. Hrskavi su i ukusni, te ih se lako može zamijeniti za grickalice. Ukoliko ih želite probati to možete učiniti na pijaci Juarez u Oaxaca gradu.

3. Balut sa Filipina Filipinska delicija oplođenog jajeta ukusnija je nego što izgleda. Ono što vas može odbiti u izgledu jeste embrion patke roza boje s pola formiranim kljunom i krilima. No, Balut je vrlo ukusna delicija. Obično se poslužuju kao ulična hrana. Kuhana je u ljusci, a servira se sa solju, začinima i octom.

4. Supa od zmije u Hong Kongu Tradicionalna poslastica brzo nestaje u radničkim četvrtima Hong Konga. Ova delikatesa ima ukus kao i obična vruća i kisela supa sa komadima tofua i gljivama. Komadi mesa koji se nalaze u njoj nisu pileći već od zmije. Služi se samo zimi i samo u starim tradicionalnim restoranima koji čuvaju zmije u drvenim kutijama. Jedna od njih je She Wong Lam.

5. Casu marzu sa Sardinije, Italija Za većinu ljudi pojava insekata u hrani znači da ta hrana treba biti bačena. No, italijani sa Sardinije ne misle tako. Više crva za njih znači bolji sir koji se zove Casu marzu. Za pravljenje ovog sira koriste se larve sirne muhe za maksimalnu fermentaciju.

6. Virgin boy eggs (jaja nevinog dječaka) iz Dongyanga, Kina Jaja su neizostavan dio kineske kuhinje, pa imamo jaja kuhana u čaju, pačja jaja pakovana u slanom uglju, jaja čuvana u pepelu i slično. No, najzanimljivija su sigurno "jaja nevinog dječaka" iz Dongyanga. Ova jaja su natopljena, a potom kuhana u urinu dječaka koji nije ušao u pubertet, najčešće 10-godišnjaka i služe se takva. Lokalno stanovništvo smatra da ova jaja imaju zdravstvene beneficije, sprečavaju moždani udar i poboljšavaju cirkulaciju.

7. Lutefisk iz Minnesote, SAD Norveški doseljenici donijeli su sa sobom riblje jelo koje je postalo skoro pa tradicionalno u srednjoj Americi. Lutefisk je bijela riba natopljena u mješavini vode i pepela dok ne postane skoro skroz prozirna. Ima oštar miris ali vrlo blag ukus. Želatinski izgled je taj koji predstavlja izazov konzumentima.

8. Witchetty larve iz Australije Witchetty je insekt iz kojeg curi žuta tečnost, a ukus mu je poput kajgane. Aboridžini ih žvaču otkako postoje i odličan su izvor proteina. Ove larve žive pod zemljom gdje se hrani korijenjem što dovodi do toga da drveće uvene. Kopaju ih žena i djeca, a mogu se pronaći na jelovniku restorana u Melbourneu.

9. Zamorac iz Perua Mnogi od nas bi rado imali zamorca kao kućnog ljubimca, no u Peruu bi ga čuvali dok ne naraste dovoljno da ga mogu pojesti. Jede se pržena, pohovana ili grilovana. Na tanjiru dobijete butine ili prednji dio, a mogu se naručiti i njihove grudi. Ističu da je ukusno poput piletine i zdravo za okoliš.

10. Durian iz Singapura Riječi "sportska čarapa", "toalet" i "truli leš" koriste kušači hrane kada opisuju ovo jelo koje je izuzetno popularno u jugoistočnoj Aziji. Zvou ga "kralj voća" i veličine je kugle za kuglanje koja ima šiljke. Izgleda poput srednjovjekovnog oružja, ali njegova moć leži u mirisu koji je toliko jak da je zabranjeno nositi ga u javnom prevozu u Singapuru. Za ukus kažu da je mješavina pudinga i luka.