Gastro
0

U Njemačkoj se svake godine baci 20 miliona tona hrane

FENA
U Njemačkoj se svake godine baci 20 miliona tona hrane, s tim što se prehrambeni proizvodi često u kontejneru nađu ne zato što su se pokvarili već jednostavno što su suvišni.

Kako prenosi Deutsche Welle, trećina odbačene količine se sortira već u procesu proizvodnje, trećinu bacaju restorani i trgovine na malo, a preostalu trećinu u smeće bace kućanstva.

Doći do ovih podataka nije bilo jednostavno, jer u Njemačkoj za sada o tome ne postoji službena statistika, kazao je Valentine Turner, režiser filma o bačenoj hrani, koji je prikazan na njemačkom televizijskom kanalu ARD.

"Količina odbačene hrane se stalno povećava, a od 1970-ih je udvostručena. Hrana se baca i zato je jeftina", rekao je Turner. U Njemačkoj je hrana u trgovinama jeftinija nego u drugim zemljama Evropske unije.

Jedan od razloga nižih cijena je oštra konkurencija na tržištu koja primorava supermarkete da smanjuju cijene i na police izlažu samo savršene, bar izvana gledano, proizvode. Zbog toga na gondolama u njemačkim trgovinama nema mjesta za udubljen tetrapak mlijeka ili malo potamnjelu bananu.

Zbog tako žestokog odabira, trgovina na malo godišnje gubi jedan posto prometa, odnosno 1,5 milijardi eura. "Ne radi se samo o novcu", upozorio je režiser Turner, ukazujući na veliku potrošnju energije pri proizvodnji hrane, ali i na činjenicu da se u Njemačkoj hrana baca, dok u drugim zemljama ljudi gladuju.

Neki supermarketi još ispravne, ali iz nekog drugog razloga nepogodne za prodaju prehrambene proizvode daju organizacijama koje brinu o beskućnicima. Prema podacima do kojih je došao Turn, u dobrotvorne svrhe se međutim u Njemačkoj daje tek neznatna količina hrane.

U zemlji ne postoji dovoljno dobrotvornih organizacija koje bi mogle preuzeti sve količine proizvoda čiji rok upotrebe još nije istekao.

Njemačka vlada je poručila od jedne tvrtke da ispita koliko se prehrambenih proizvoda godišnje baci u zemlji. Rezultati istraživanja se očekuju ove jeseni, izjavili su za DW u ministarstvu za zaštitu prava potrošača, hrane i poljoprivrede.

Film o hrani koja u Njemačkoj postaje smeće, imao je, kako kaže redatelj, velikog odjeka među stanovništvom. Veliki broj elektronskih pisama, kako od običnih ljudi, tako i od kuhara, vlasnika restorana i supermarketa znak je da su mnogi promijenili svoj stav prema kupnji i čuvanju hrane.