Gastro
37

Tvornica čokolade ISIS promijenila ime zbog Islamske države

Klix.ba
Belgijska tvornica čokolade "ISIS Chocolates" promijenila je ime u "Libeert" nakon što je kompanija doživjela pad u prodaji zbog asocijacije sa militantnom grupom Islamska država.

Tvornica je osnovana 1923. godine kao "Italo Suisse", ali je ime promijenila u "ISIS" krajem 2013. jer proizvođač više nije imao doticaja sa Italijom i Švicarskom. Ta odluka se pokazala pogubnom za poslovanje.

Već početkom 2014. godine svjetskim medijima počela je dominirati skraćenica ISIS koja se odnosi na Islamsku državu ili IDIL, a nakon što su počele zloglasne akcije osvajanja teritorija Sirije i Iraka prilikom kojega je ubijen veliki broj civila i ratnih zarobljenika.

Direktor kompanije potvrdio je za SBS News da su pretrpjeli velike gubitke jer potrošače uznemirava ime koje se pojavljuje na omotima čokolada.

"Kada smo vidjeli narudžbe koje smo planirali dobiti početkom septembra, a koje bi trebale pokriti Božić, nedostajale su očekivane narudžbe iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Upitali smo se u čemu je problem", rekao je direktor Ignance Libeert.

Belgijska čokolada nije jedina koja ima problem sa imenom "ISIS".

Kreatori crtanog filma Archer potvrdili su prošlog mjeseca da će promijeniti ime špijunske agencije unutar crtića koja je do sada nosila ime ISIS.