Gastro
190

Tri šolje čaja dnevno pomažu u stabilizaciji krvnog pritiska

Klix.ba
Tri šolje čaja dnevno ne samo da reduciraju krvni pritisak, već i minimiziraju njegovo variranje tokom noći, navode naučnici.

Čaj je koristan uglavnom zahvaljujući flavonoidu, antioksidantu koji se suprotstavlja kardiovaskularnim bolestima. Visok krvni pritisak značajno uvećava rizik od srčanih oboljenja.

"Već je dokazano da je čaj dobar za zdravlje srca, a to važno otkriće ukazuje i na vezu između čaja i glavnog uzroka srčanih oboljenja. Dokazali smo da konzumiranje crnog čaja snižava krvni pritisak i njegovo variranje tokom noći“, izjavio je Jonathan Hodgson, profesor Univerziteta u Zapadnoj Australiji.

U posljednjem istraživanju, 111 muškaraca i ženakonzumiralo je tri šolje crnog čaja i pića bez flavonoida i kofeina. Oni koji su pili čaj imali su, prilikom mjerenja, krvni pritisak stabilniji za 10 posto.

Zahvaljujući flavonoidu, crni čaj utiče na dobrobit zdravlja na više načina, a posebno je dobar za srce. Ispijanje tri ili više šolja crnog čaja dnevno može samo pomoći u očuvanju zdravlja.