{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Traže se volonteri za testiranje čokolade

S
29.4.2008. u 08:57
0
0
Traže se volonteri za testiranje čokolade
0
Traže se volonteri za testiranje čokolade
Britanski naučnici pozivaju sve "čokoholike" voljne da pojedu po jednu tablu čokolade dnevno u toku jedne godine, da uzmu učešće u testiranju čokolade.
Testiranje počinje u junu i ima za cilj utvrditi da li određeni sastojci iz čokolade i drugih vrsta hrane mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti kod žena u menopauzi koje imaju dijabetes drugog tipa.

"Potrebni su nam prvo ljudi iz visokorizičnih grupa," kaže biohemičar Aedin Cassidy koji vodi ovu studiju. On je objasnio kako je prethodna studija pokazala da je tamna čokolada bogata sastojcima koji se vežu uz zdravlje srca. Ipak, u mnogim čokoladama koje se prodaju visoki nivo šećera i masnoća pobija ove prednosti. Tamna čokolada smanjuje krvni pritisak, poboljšava funkciju krvnih sudova i time smanjuje opasnost od srčanog udara.

Istraživanje koje se planira obuhvatit će 150 žena u menopauzi koje imaju dijabetes tipa 2. Utvrdit će se kakav uticaj čokolada ima na njihov organizam. Polovina žena će cijelu godinu morati jesti čokoladu koja sadrži 30 grama tzv. flavonoida koji se mogu naći u soji, kakau i drugom voću i povrću. Druga polovina žena će jesti čokoladu bez ovih supstanci.

Naučnici se nadaju da će utvrditi koristi koje pružaju soja i kakao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: