Gastro
180

Tradicionalna poslastica koja se njeguje: U Sarajevu održana druga ćetenijada

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na platou Bosanske tržnice na Dobrinji sinoć je uz prisustvo velikog broja građana održana druga ćetenijada u općini Novi Grad Sarajevo, odnosno takmičenje u pravljenju tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice ćetenije.

Manifestaciju, čiji je cilj da se naši stari tradicionalni običaji otrgnu od zaborava, organizirali su Udruženje građana "4T" Tarevci iz Modriče i Opšta poljoprivredna zadruga "Tarevci", čiji se domaći poljoprivredni proizvodi, uz proizvode ostalih zadruga iz šireg područja BiH mogu kupiti u Bosanskoj tržnici na Dobrinji.

Bila je to prilika za nesvakidašnje druženje uz muziku, pjesmu i mnoštvo bh. folklornih igara, koje su izveli članovi nekoliko folklornih grupa iz Modriče i Odžaka, te KUD Bulbul iz Sarajeva. Uz sve to, prisutni su imali priliku gledati cijeli postupak pravljenja ćetenije, a potom je i degustirati. Manifestacija je upotpunjena i pjesmama koje su otpjevali Dženita Mešić i sazlija i izvođač sevdalinki Zanin Berbić.

Prisutnima je dobrodošlicu poželio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je najavio da će se na platou Bosanske tržnice i u budućnosti organizirati slični društveni događaji.

Tradicija pravljenja ćetenije na bh. prostorima stara je više desetina godina. Da bi taj običaj sačuvali od zaborava, Udruženje "4T" organizira takmičenja u pravljenju ćetenije na otvorenom.

"Prvu ćetenijadu organizirali smo 2014. godine i bili ponosni što smo te večeri okupili pet ekipa. Uspostavili smo prijateljstvo s Općinom Novi Grad Sarajevo, tako da smo uz njenu podršku ovaj običaj prenijeli i u Sarajevo. Prošle godine smo napravili prvu ćeteniju na platou Bosanske tržnice koja je bila uspješna, tako da smo i ove godine dobili priliku da ponovo organiziramo isti događaj", istakao je Mustafa Mustajbegović, predsjednik Udruženja "4T".

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović naglasio je da se ova manifestacija organizira na platou Bosanske tržnice, jer upravo Bosanska tržnica, koja funkcioniše već drugu godinu, promoviše bosanske vrijednosti.

"Prije svega u Bosanskoj tržnici imamo cjelogodišnju izložbu bosanskih proizvoda počevši od Hercegovine, preko Podrinja, pa sve do Posavine. Ova manifestacija prelazi u tradicionalnu, a cilj je da promovišemo sve što je naše bosansko", rekao je Kahrović.

Da bi se ćetenija napravila, potrebno je provesti niz obreda, pa je i sam čin pravljenja veoma zanimljiv, a o sijelima na kojima je pravljena ova poslastica, govorio je Enver Šadinlija, novinar, koji je snimajući radio i tv emisije o očuvanju narodne i muzičke tradicije prisustvovao nekadašnjim sijelima na kojima se pravila ćetenija .

U takmičenju je učestvovala 21 ekipa iz Tarevaca, Modriče, Gračanice, Odžaka, Visokog i s područja općine Novi Grad, a prema ocjenama stručnog žirija najbolju ćeteniju napravila je ekipa Stjepan Polje - Gračanica. Drugo mjesto osvojila je ekipa Đulizara iz Odžaka, dok je trećeplasirana ekipa Aktiv žena - Donje Moštre iz Visokog. Pobjedničkim ekipama uručene su diplome i nagrade.