Gastro
37

Super Bowl: Amerikanci popili 500 olimpijskih bazena piva

FENA
(Foto: Anadolija)
Uz Super Bowl, najveći sportski događaj u SAD-u, idu i velike brojke, pa se tako procjenjuje da su Amerikanci za vrijeme utakmice pojeli oko 22,5 miliona kilograma čipsa, što bi napunilo 600 velikih teretnih kamiona, te da su to "zalili" sa milijardu i 228 milijuna litara piva, čime se može ispuniti 500 olimpijskih bazena.

Također, procjene govore da je 80.000 navijača tokom utakmice na stadionu MetLife u New Jerseyju, između ostalog, pojelo oko 8.000 pizza, te 40.000 hot-dogova. Ako bi se oni poredali u visinu, to bi ispalo kao 14 Empire State Buildinga.

Pretpostavlja se da su gosti Las Vegasa u kladionicama potrošili više od sto miliona dolara kladeći se na Super Bowl.

Vlasnik pobjedničke ekipe, Seattle Seahawksa, je Paul Allen, poznat i kao suosnivač Microsofta. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 15,6 milijardi dolara, i po tome je najbogatiji vlasnik jedne NFL ekipe.

Orangutan Eli, iz zoološkog vrta Hogle u Salt Lake Cityju, ponovno je pogodio pobjednika Super Bowla, što nepogrešivo radi od 2007. godine. Naime, dan uoči utakmice američki mediji objavili su da je orangutan Eli između ponuđenih kaciga sudionika Super Bowla odabrao kacigu Seattle Seahawksa, i to bez oklijevanja.

I kao što je orangutan Eli odlučno odabrao pobjednika, tako je to izgledalo i na terenu jer je Seattle je na poluvremenu vodio 22-0, a na kraju je slavio sa uvjerljivih 43-8.

Za sve muzičare velika je čast nastupiti tokom poluvremena Super Bowla, najvećeg sportskog događaja u SAD-u, a ove godine se ona ukazala pop izvođaču Bruni Marsu i poznatom rock sastavu Red Hot Chili Peppersima.Bruno Mars je izveo tri pjesme - "Treasure", "Runaway Baby" i "Just the Way You Are", dok su Peppersi 80.000 gledatelja razveselili hitom iz 1991. godine "Give it Away."

Uoči početka utakmice na rasporedu je bio domoljubni repertoar. Hip-hop pjevačica i filmska glumica Queen Latifah otpjevala je najpoznatiju američku budnicu "America, the Beautiful", a nakon toga operna diva sopranistica Renee Fleming izvela je nacionalnu himnu uz pratnju simfonijskog orkestra New Jerseyja i hora američke vojske.