Gastro
29

Supa od kostiju: Jednostavan kulinarski specijalitet koji čuva ljepotu i hrani zglobove

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Supa od kostiju, temeljac ili bujon priprema se kuhanjem mesnih, ribljih i pilećih kostiju, a u pitanju je kulinarski specijalitet izuzetno bogat mineralima, sa mnoštvom prednosti za naše zdravlje.

Kosti sadrže veliku količinu hranjivih tvari koje se oslobađaju tokom laganog višesatnog kuhanja u vodi. Koštana srž povoljno djeluje na zdravlje krvnih zrnaca i imunološki sistem, a kosti su bogate sastojcima kao što su kolagen, želatin, hijaluronska kiselina, prolin, glicin, kalcij, fosfor i magnezij.

Nutricionisti i zdravstveni radnici ističu kako supa od kostiju vašu kosu može učiniti sjajnijom, poboljšati probavu, smanjiti bolove u zglobovima i upale.

"Višesatno kuhanje kostiju oslobađa mnoge ljekovite komponente kao što su kondroitin sulfat i glukozamin, koji su važni za zdravlje kostiju i zglobova jer smanjuju upalne procese i bolove u zglobovima. Ove se komponente čak prodaju kao skupi suplementi protiv artritisa. Osim toga, supa od kostiju sadrži važne minerale u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše može apsorbirati i iskoristiti. Ona je izuzetno važan izvor kalcija, magnezija, fosfora, silicija, sumpora i drugih minerala u tragovima, koji su neophodni za zdravlje naših kostiju", piše nutricionistica Anita Šupe na svom blogu.

Želatin je posebno koristan za zdravlje probavnog sistema jer omogućava regeneraciju njegovih ćelija. Glicin i prolin su ključni za funkcionisanje vezivnog tkiva, odnosno "biološkog ljepila", bez kojeg bi se ljudsko tijelo doslovno raspalo. Ove dvije aminokiseline zadužene su za liječenje mikroskopskih rana organizma, te imaju protuupalno djelovanje, što je posebno važno za osobe koje boluju od autoimunih bolesti ili hroničnih upala.