Izložba u New Yorku
13

Stvari o hrani koje najvjerovatnije niste znali

Klix.ba
U Muzeju prirodne historije u New Yorku je otvorena izložba o hrani pod imenom "Naša globalna kuhinja: Hrana, priroda i kultura". Tu se mogu vidjeti priče o mnogim vrstama ishrane, kao i primjeri obroka mnogih poznatih ličnosti, kao što su autorica Jane Austen, plivač Michael Phelps ili mongolski vođa Kublaj Kan.

Ova izložba je i savršeno mjesto za sve one koji žele naučiti neke malo poznate činjenice o hrani.

Oko 30 posto ukupne svjetske količine proizvedene hrane se nikada ne pojede. Svijet proizvodi dovoljno hrane za prehranu svih stanovnika, ali problem je distribucija. Hrana ne ide uvijek onima kojima je potrebna. Jedna prosječna američka porodica godišnje baci 751 kilogram hrane.

Divlje kokoške godišnje snesu do 15 jaja, dok domaće kokoške svage godine snesu između 200 i 300 jaja.

Mnoge vrste hrane koje se koriste u nacionalnim kuhinjama širom svijeta potječu iz Amerike. Sve do prije 500 godina niko van Amerike nikada nije okusio čili, čokoladu ili paradajz. Sada su ovi sastojci bitan dio nacionalnih kuhinja Tajlanda, Francuske, Italije i mnogih drugih zemalja na svijetu.

Japanci uzgajaju lubenice u staklenim posudama kako bi im oblik bio kockast. Ove kockaste lubenice se lakše čuvaju u frižiderima, ali koštaju znatno više od običnih. Sjemenke kockaste lubenice će proizvesti obične lubenice.

Ptice ne mogu osjetiti kapsicin, hemikaliju koja čili papričicama daje njihovu ljutinu, što znači da ptice mogu slobodno jesti i širiti sjemenke ove biljke.

Ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama su viljuške počeli koristiti sredinom 1800.-ih godina. Do tada se koristio samo nož i kašika. U Kini korištenje štapića umjesto noževa tokom jela označava važnost učenjaka u odnosu na ratnike u kineskoj kulturi. Ljudi koriste oko 40 posto svjetske površine, koja nije prekrivena snijegom i ledom, za uzgoj usjeva i čuvanje stoke za ishranu.

Žene koje jedu začinjenu hranu dok su trudne i dok doje svoju djecu mogu prenijeti ljubav prema ljutoj i začinjenoj hrani na svoju djecu. Zbog toga mala djeca u državama kao što su Indija, Meksiko i Tajland mogu da podnesu mnogo začinjeniju hranu nego odrasli ljudi u drugim krajevima svijeta.

Osoba može istovremeno biti i gojazna i neuhranjena ukoliko jede mnogo masne, visokokalorične hrane koja ne sadrži potrebne vitamine i minerale.