Gastro
21

Stručnjaci tvrde: Prepečen tost i krompir su kancerogeni

Klix.ba
Stručnjaci upozoravaju da tost, hljeb i krompir trebaju biti zlatno žute boje, a ne smeđe, jer termičkom obradom namirnica bogatih škrobom nastaje akrilamid koji dokazano izaziva rak kod životinja, a stručnjaci smatraju da to važi i za ljude.

Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) sugerira pažljivo kuhanje ovih namirnica, a potrošačima nudi vizuelno uputstvo - što je tamnija boja to je prisutan viši nivo akrilamida.

Također sugeriraju da krompir ne čuvate na hladnom mjestu, jer nivo šećera raste na niskim temperaturama potencijalno povećavajući količinu akrilamida proizvedenog tokom kuhanja.

Akrilamid je prisutan u različitim vrstama hrane i jedini je nusproizvod kuhanja. Najviše ove supstance nalazi se u hrani s visokim sadržajem škroba koja se kuha na temperaturi iznad 120 stepeni. Primjeri te hrane su čips, hljeb, žitarice za doručak, keks, krekeri, kolači, kafa i prženi grah.

Istraživanja provedena na životinjama pokazala su da je akrilamid toksičan i da uzrokuje rak, a naučnici, iako još uvijek nema uvjerljivih dokaza, vjeruju da isto vrijedi i za ljude.

Mogući učinci akrilamida uključuju povećan rizik od raka te utjecaj na nervni i reproduktivni sistem.

Istraživanja ne pokazuju koje količine akrilamida utječu na pojavu raka. Zbog toga je Agencija za sigurnost hrane (FSA) pokrenula kampanju u kojoj ljudima preporučuje da hranu bare ili kuhaju na pari, jer to umanjuje šanse stvaranja akrilamida.