Gastro
0

Što ne vole roditelji, ne vole ni njihova djeca

Sarajevo-x.com
Ako djeca odbijaju jesti brokule, špinat i slično povrće, glavni krivci za to upravo su njihovi roditelji. Naime, prema novom istraživanju blizanaca, neofobija, tj. strah od novih i nepoznatih prehrambenih namirnica u većini slučajeva potječe iz gena.

"Djeca bi zaista mogla kriviti isključivo vlastite roditelje kada izbjegavaju određene namirnice", kazala je Jane Wardle, direktorica odjela koji istražuje ljudske prehrambene navike na Univerzitetu u Londonu.

Wardle i njene kolege ispitali su roditelje 5,390 jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca o njihovoj "spremnosti" i želji da probaju neko novo jelo.

Većina Identičnih blizanaca, koji dijele iste gene, jednako su reagovali na nova i nepoznata jela, za razliku od blizanaca koji nisu identični i koji, poput ostale braće i sestara, dijele otprilike polovinu istih gena. Istraživači su na kraju zaključili da genetika ima značajniju ulogu od okruženja, kada su u pitanju sklonosti u prehrani, budući da su ispitani blizanci stanovali u istom domaćinstvu.

Prema riječima Wardleove prehrambene navike su, čini se, kao i fizičke karakteristike (visina) nasljednog karaktera.

Za razliku od gotovo svih ostalih fobija, neofobija predstavlja normalnu fazu ljudskog razvoja.