{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Što ne vole roditelji, ne vole ni njihova djeca

S
25.8.2007. u 08:05
0
0
Što ne vole roditelji, ne vole ni njihova djeca
0
Što ne vole roditelji, ne vole ni njihova djeca
Ako djeca odbijaju jesti brokule, špinat i slično povrće, glavni krivci za to upravo su njihovi roditelji. Naime, prema novom istraživanju blizanaca, neofobija, tj. strah od novih i nepoznatih prehrambenih namirnica u većini slučajeva potječe iz gena.
"Djeca bi zaista mogla kriviti isključivo vlastite roditelje kada izbjegavaju određene namirnice", kazala je Jane Wardle, direktorica odjela koji istražuje ljudske prehrambene navike na Univerzitetu u Londonu.

Wardle i njene kolege ispitali su roditelje 5,390 jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca o njihovoj "spremnosti" i želji da probaju neko novo jelo.

Većina Identičnih blizanaca, koji dijele iste gene, jednako su reagovali na nova i nepoznata jela, za razliku od blizanaca koji nisu identični i koji, poput ostale braće i sestara, dijele otprilike polovinu istih gena. Istraživači su na kraju zaključili da genetika ima značajniju ulogu od okruženja, kada su u pitanju sklonosti u prehrani, budući da su ispitani blizanci stanovali u istom domaćinstvu.

Prema riječima Wardleove prehrambene navike su, čini se, kao i fizičke karakteristike (visina) nasljednog karaktera.

Za razliku od gotovo svih ostalih fobija, neofobija predstavlja normalnu fazu ljudskog razvoja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li vaša djeca vakcinisana?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: