{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stevia - slatko, a bez povećanja obima struka

S
19.4.2013. u 11:42
9
0
Stevia - slatko, a bez povećanja obima struka
9
Stevia - slatko, a bez povećanja obima struka
Naučno je dokazano kako sklonost ka slatkom razvijamo od trenutka rođenja. Slatkoća je ponekad povezana s kaloričnom hanom i pićima koja sadrže šećer, no s porastom društvene svijesti o potrebi regulacije tjelesne težine, porasla je potražnja za zaslađivačima bez kalorija.
Naučnici su se trudili kako bi pronašli niskokalorične zaslađivače ili zaslađivače bez kalorija koji utažuju želju za slatkim bez dodatnih kalorija. Dolazak prirodnog zaslađivača koji se dobija iz lišća paragvajske biljke stevije izazvao je oduševljenje na tržištu. Po čemu je stevija tako posebna?

Nema kalorijaZaslađivač na bazi stevije čak je 200 puta slađi od šećera, ali ne sadrži kalorije. Zaslađivač bez kalorija koji utažuje želju za slatkim bez povećanja obujma struka – kako ga ne voljeti? Niskokalorični zaslađivači i zaslađivači bez kalorija mogu značajno smanjiti količinu kalorija u hrani i pićima koje svakodnevno konzumiramo ako se koriste kao zamjena za šećer. Još je bolja vijest što oni ne potiču apetit pa mogu biti iznimno korisni u regulaciji tjelesne težine kad su dio uravnotežene prehrane koja je kombinirana s redovnom tjelesnom aktivnošću.

Na policama trgovina još je više niskokaloričnih proizvodaDolazak zaslađivača na bazi stevije izazvao je val noviteta proizvođača hrane i pića diljem Evrope. Trgovine nude veći izbor niskokaloričnih proizvoda što znači da je želju za slatkim moguće utažiti sa samo nekoliko kalorija, u bilo kojoj prilici. Zaslađivači na bazi stevije koriste se u proizvodima kao što su sokovi, žitarice, deserti, konzervirano voće, umaci, namazi, jogurti, pekarski proizvodi i stolni zaslađivači.

Naime, samo godinu dana nakon što su steviol glikozidi odobreni za upotrebu u hrani i pićima, razni su ih proizvođači počeli koristiti u svojim proizvodima, a neki su čak razvili i nove proizvode u portfelju pa se bez sumnje može reći kako je stevija pravi hit diljem svijeta. Prehrambeni artikli i pića koja sadrže niskokalorične ili, u slučaju steviol glikozida, zaslađivače bez kalorija idealan su odabir za potrošače koji žele kontrolirati unos kalorija, no nisu spremni na kompromis vezan uz okus. Tako, iako princip uravnotežene prehrane ne preporučuje striktno izbjegavanje jedne namirnice, nego dugoročne pametne odabire i oblikovanje plana prehrane te potrošnju unesenog iznosa kalorija, proizvodi sa stevijom pomoći će potrošačima da dnevno konzumiraju manje kalorija.

U travnju 2010. godine, Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je na Vijeću o aditivima istaknula svoje pozitivno mišljenje o steviol glikozidima. Prihvatljiv dnevni unos (ADI) steviol glikozida je 4 mg po kilogramu lične težine i podudara se s nivoom koji je dao Stručni odbor o prehrambenim dodacima (FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) 2008. godine. U januaru 2011. godine Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pregledala je svoje prethodne procjene te zaključila da je razina prihvatljivog dnevnog unosa (ADI) nešto niža od one koju je propisala u aprilu 2010. godine jer odrasli i djeca koji dnevno jedu veće količine hrane koja sadrži lako mogu premašiti dopušteni dnevni unos.

U novembru 2011. godine Evropska unija donosi konačnu regulativu za korištenje ekstrakata stevije u hrani i piću. Nema poznatih niti opisanih nuspojava ili alergija koje se povezuju s ekstraktom stevije u hrani i piću. Uz to, poznata je činjenica da steviju koriste i dijabetičari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: