Gastro
1

Specijaliteti od penisa osvajaju Aziju

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrana koja ojačava libido postaje sve veći hit u azijskim restoranima, a gosti su spremni da za ova jela izdvoje velike sume novca.

Kineski kuhar Xiao Shan ukazuje na konjski penis kao najukusniji sastojak specijaliteta od muških genitalija, za koje se smatra da podižu libido. Obrok, vrijedan 200 dolara, sadrži penise i testise magarca, jarca, psa, bika, jelena i drugih životinja. Kuhar Xiao obroke od muških organa priprema od svoje 13. godine, koristeći vještine koje se u njegovoj porodici prenose s koljena na koljeno već nekoliko generacija.

"Namirnice" potječu iz nekih od najnepristupačnijih krajeva Azije.

"Jedinstveno jelo restorana Guolizhuang, jedinog kineskog restorana specijaliziranog za jela od penisa, posebno je popularno među poslovnim ljudima i vladinim zvaničnicima", navela je Li Yanzhi, menadžerica restorana.

Većina gostiju su muškarci koji traže poboljšanje potencije i seksualne moći u restoranu koji služi i reproduktivne organe ovna, jaka, tuljana i zmije.

"Kinezi vjeruju da možemo 'zamijeniti' različite dijelove našeg tijela koristeći iste u ishrani. To znači da je sve što jedete hranjivo za određeni dio tijela. Konzumiranje penisa i testisa može ojačati muškarce i podariti im divan seksualni život", kaže Li.

Ne postoji naučni dokaz za ove tvrdnje, ali se širom Azije mogu pronaći jela koja navodno daju sličan učinak.

U pakistanskoj prijestolnici Lahore pravi se jelo taktak, koje je ime dobilo po zvuku noževa koji se koriste u pripremi. Jelo se pravi od isjeckanih kozijih i ovčijih srca, mozga, bubrega i testisa.

"Uglavnom ga jedu muškarci, kako bi bili potentniji. Mozak daje energiju glavi, dok testisi imaju svoju moć", kaže Faher Hayat, kuhar u restoranu koji služi ovaj specijalitet sa lukom, paradajzom, đumbirom, paprikom i korijanderom.

U Jakarti, muškarci svoju seksualnu moć popravljaju ispijajući zmijsku krv. Od prodavača biraju zmiju, kojoj se odsječe glava te se krv natoči u čašu, a dodaje se i kašika meda, kako bi poboljšala okus. Ovo piće se smatra i lijekom za dijabetes i povišen krvni pritisak. Neki navode i da sprečava opadanje kose. Jedno od najpopularnijih jela je penis jelena, za koji smatraju da je posebno učinkovit, a restoranska nutricionistica Du Yuemei tvrdi da daje istu potenciju kao tri penisa bika.

Njen posao je da ide od stola do stola i gostima objašnjava navodne blagotvorne učinke pojedinih jela i priče o životinjskoj snazi u divljini.