Po izboru stručnjaka
0

Španski El Bulli najbolji restoran na svijetu

Sarajevo-x.com
Više od 800 kuhara, kritičara i eksperata u ugostiteljskoj branši napravili su listu 100 najboljih restorana na svijetu, koju je objavio magazin 'Restaurant' , a 'najboljim od najboljih' proglašen je restoran El Bulli u Španiji.

Španski restoran El Bulli je po svemu jedinstveno mjesto. Kao prvo, otvoren je tek 180 dana u godini, od juna do decembra. Za to vrijeme restoran će poslužiti samo 8.000 večera koje će vam pripremiti Ferran Adria, čovjek nekoliko puta proglašen najboljim kuharom na svijetu.

Prosječna cijena večere u El Bulliju iznosi oko 250 eura, a sam restoran je smješten 'usred ničega', na planinskoj cesti u gradu Roses koji je dva sata vožnje udaljen od Barcelone.

Kuhinja u El Bulliju
Kuhinja u El Bulliju

Drugi najbolji restoran je Fat Duck u Berkshire koji je prvo mjesto izgubio zbog nedavnog skandala u kojem je nekoliko stotina posjetilaca 'pokupilo' trovanje hranom zbog greške osoblja.

'Restaurant Gordon Ramsay' istoimenog napoznatijeg kuhara u Velikoj Britaniji, nije ušao u prvih sto što je uveliko razočaralo Ramsaya , te dokazalo da i pored tri Michelinove zvjezdice ( ocjene kvalitete restorana) njegov restoraqn nije dovoljno dobar za najboljih sto.

Prvih deset od najboljih 100 restorana na svijetu su:

  1. 'El Bulli', Španija

  2. 'The Fat Duck', Velika Britanija

  3. 'Noma', Danska

  4. 'Mugarit', Španija

  5. 'Celler de Can Roca', Španija

  6. 'Per Se', SAD

  1. 'Bras', Francuska

  2. 'Arzak', Španija

  3. 'Pierre Gagnaire', Francuska

  4. 'Alinea', SAD