Gastro
0

Šest precijenjenih namirnica

Sarajevo-x.com
Postoji čitava nauka kako neke proizvode učiniti da izgledaju zdravije i privlačnije. Naravno, ne troše se ogromne pare za marketing, ako on nema nikakvog učinka. Zato morate biti oprezni, samo jer nešto zvuči zdravo, ne znači i da jeste zdravo.

Otkako je zdrava ishrana "in", sa svih strana nas bombarduju reklamama i tekstovima koji neke namirnice predstavljaju tako zdravima da se pitamo kako smo živjeli bez njih dugi niz godina. Online magazin eDiet je sastavio listu od šest namirnica koje smatraju precijenjenim.

Energetske pločice

Energija odmah znači kalorije. Tako da bismo većinu pločica od žitarica mogli nazvati i kalorične pločice. Iako ćete ih najčešće naći na odjeljku za zdravu hranu, po svom sadržaju bi trebale biti na odjelu sa slatkišima. Jedna pločica sadrži između 150 i 300 kalorija. Te kalorije sačinjavaju šećeri, masnoća, umjetne boje, umjetni okusi i konzervansi.

Ako želite i volite da jedete energetske pločice, tražite one od žitarica sa cjelovitim zrnom te da imaju najmanje dva do tri grama dijetalnih vlakana, da su bez trans masnoća i da imaju maksimalno jedan gram zasićenih masnoća.

Voćni sokovi

Ne nasjedajte na "100% prirodni" slogane. Pročitajte sadržaj. Nigdje ne piše iscijedili smo 2 kile narandži da biste imali 100% prirodan sok, već da je taj sok napravljen od 100% koncentrata soka. Zato. Ogulite i pojedite dvije narandže i dobit ćete više prirodan sok i vlakna koja su vam potrebna.

Proteinski prašak

Ovo je postalo moderno. Poznajemo neke ljude koji žive na ovim preparatima. Uzimati ih pomalo je dobro, ali pretjerivanjem se može dobiti sasvim suprotan efekat. Oni nepotrošeni proteini kroz vježbu, mogu se pretvoriti u glukozu.

Jabukovo sirće

Ovaj stari domaći pripravak je popularan već godinama. Dugo vremena je predstavljan kao magični lijek za skidanje kilograma. Probali i ništa. Možda ste čuli: "Tablete ne djeluju, moraš naći ono pravo domaće, ono je super". Pošto sami znamo da to ne ide tako, nema ga potreba tražiti. Pijenje sirćeta vam neće skinuti kilograme, možda vam samo neznatno smanji apetiti.

Sportski napici

Ovi napici na sebi nose obično naljepnicu - energetski. Naučili smo da je to ustvari kalorični. Iako kalorije ne znače ništa loše, sportski napici su za sportiste, a ne za one koji se umore penjući se na treći sprat. U sebi sadrže šećer, aditive, umjetna bojila, i konzervans. Nakon naporne vježbe najbolje će vam pasati nezaslađena limunada i šaka slanog kikirikija. Klonite se preskupih i nezdravih napitaka.

Prirodni zaslađivači

Mnogi misle da je šećer loš, a da su med i fruktozni sirupi dobri. U principu, jednaki su. Sa energetske strane i kalorijske strane, isti su. Prirodni zaslađivači imaju neznatno više hranjivih sastojaka od šećera. Ipak, to nije dovoljno da se stvori čitava priča o tome kako je med "zdravlje", tvrdi eDiet.