Kairo
0

Šeik zabranio alkohol u luksuznom hotelu

Sarajevo-x.com
Saudijski vlasnik Grand Hyatt Hotela u Kairu zabranio je prodaju alkohola i time svoju zaradu smanjio za milione dolara koji se prodajom pića dobiju u Egiptu. Ova odluka šeika naišla je na velike kritike.

Međunarodna kompanija koja vodi ovaj hotel nagovara Abdulaziza al-Brahima da povuče svoju odluku, bojeći se da bi ona odvratila mnoge turiste sa Zapada od posjete ovom hotelu sa pet zvjezica.

Grand Hyatt se nalazi na jednoj od najskupljih lokacija koja gleda prema rijeci Nil. Nalazi se na samo nekoliko minuta udaljenosti od diplomatskog kvarta gdje su smještene britanska i američka ambasada.

Kao i u svim luksuznim hotelima u Egiptu, i ovdje se točio alkohol, ali ne više. Nije jasno šta je potaklo šeika Al Brahima na ovaj kontraverzni potez, ali se o njemu mnogo priča ovih dana.

Barmen u restoranu ovog hotela je izjavio da je lično vidio kako se iz ostave uklanjanju boce skupih viskija, likera i vina. Kaže da je njegovim kolegama trebalo cijeli dan da iznesu sva ova pića.

Trenutno vlada bojazan da bi i drugi hoteli mogli slijediti ideju Grand Hyatta što bi unazadilo turizam, a time i cijelu ekonomiju Egipta.