Gastro
52

Sedmi salon "Vinosaur 2014" u Banjoj Luci: Vino se pije da bi se u njemu istinski uživalo

Piše: M. R.
(Foto: Mirjana Radanović/Klix.ba)
Sedmi Internacionalni salon vina "Vinosaur 2014“, otvoren je večeras u kristalnoj sali hotela Bosna u Banjoj Luci. Učešće je uzelo 55 vinarija iz 12 zemalja, a posjetioci imaju priliku da dva dana uživaju u preko 400 vrsta vina ponuđenih u salonu.

Jedan od izlagača i stručnjak za vina čija je kompanija broj jedan u Italiji, izvršni direktor Gruppo Italiano Vini Peter Dorny, priča da je za dobro vino važna klima, svježe grožđe, te da je individualna stvar koliko je određeno vino nekome dobro.

"Najbolje je kada vino prave porodice koje se time bave već stotinama godina. Nekada imate velike kompanije koje kupuju grožđe, pa ga prevoze stotinama kilometara do fabrika gdje prave vino. Za nas nije isto, mi imamo mjesta sa kojih u roku od pet minuta prevezemo grožđe, prvo ga izaberemo, zatim sortiramo i pravimo vina direktno iz vinograda. To ih čini posebnim i svježim ukoliko želite da ih pijete odmah“, objašnjava Dorny.

Na pitanje koje je vino bolje novo ili staro, kaže da sve zavisi od toga šta volite.

"Postoje neka vina kojima treba recimo pet godina da stoje da bi dostigli željeni kvalitet, ali ako želite ljeti da se osvježite uz vino možete popiti npr. neko iz Rima jer je svježe, kao što je berba 2013. godine. To vino je za svaki dan, za veče ako sjedite na terasi isl. i vrlo je kompleksno razumjeti vina“, priča Dorny za Klix.ba Italija je pogodna zemlja za proizvodnju dobrih vina, ali naravno postoje neki dijelovi u kojima ne uspijeva baš dobro, a grožđe mora da crpi minerale.

"Zemljište je jako važno za dobro vino, jer morate da imate sve potrebne minerale koji čine vino različitim i kvalitetnim. Na različitim krajevima svijeta grožđe drugačije uspijeva i automatski imaju drugi okus vina“, dodaje naš sagovornik. Od vrha Italije, pa sve do Sicilije mnoge porodice već generacijama prave vrhunska vina. Njihov je savjet, priča Dorny, ostaviti vino nekoliko mjeseci u boci dok ne dobije vrhunski kvalitet.

Nekada je vino bolje staviti u staklenu flašu, a nekada u drveno bure. Sve zavisi želite li svježe vino koje ćete piti iste godine, jer ako vino držite u drvetu 24 mjeseca osjetit ćete to u okusu kada probate vino. Drveno bure daje poseban okus vinu, a sve zavisi koje okuse volite. Vino možete prvo da pomirišete, zatim probate i sve to ostavlja neki doživljaj na vas. Koliko će vam se dopasti zavisi od načina na koji probate, od samog okusa, kao i to u kojem momentu ga pijete i uz koju hranu.

"Naravno, sve zavisi od toga kakvo vino želite, odnosno volite. Da biste znali da li je neko vino dobro postoji mnogo načina da otkrijete. Nekada je potrebno nedjelju dana da biste ocijenili na osnovu jedne boce kakvo je vino, dok postoje neka vina koja stoje 24 mjeseca i njih probamo svaki mjesec da vidimo da li dobro napreduje, da li treba mijenjati sortu, da znamo koliko još treba da stoji isl. Većinom je to od 24 do 36 mjeseci, a naravno potrebno je dosta vremena i energije da dovedete vino u pravu ravnotežu“, zaključuje naš sagovornik.

Vino pored toga što ima hranjive vrijednosti ima široku lepezu različitih okusa, tako da svaka osoba može pronaći neki koji joj se dopada bez obzira da li je to bijelo, ružičasto ili crveno. Kažu da se ono ne pije da bi se popilo, već da bi se u njemu istinski uživalo. Mnogi tvrde da vino postoji da uljepša život, a ne da ga komplikuje - uz njega se često vezuje latinska izreka "in vino veritas“ (u vinu je istina).