Gastro
0

Sedam boja u našoj hrani

Sarajevo-x.com
U masovnoj proizvodnji hrane koriste se dodaci boja kako bi konačni proizvod izgledao bolje i privukao znatno veći broj kupaca. Zato na popisu sastojaka na nekom proizvodu često možete pročitati određene dodatke boje. U industriji hrane postoji sedam osnovnih dodataka boje koju mogu biti opasni po zdravlje.

Plava br. 1

Ovaj dodatak je među prvim prihvaćenim u industriji prehrane kojeg su odobrile agencije za hranu. Izvjesno vrijeme ovaj dodatak bio je zabranjen u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Norveškoj, Španiji, Švedskoj i Švicarskoj, ali je nedugo poslije zabrana povučena. Dodatak ove boje može se pronaći u nekim svakodnevnim proizvodima kao što su slatkiši i napici. Mnogi protivnici ovog dodatka smatraju da on može izazvati kancerogena oboljenja te pozivaju na bojkot konzumacije proizvoda koji ga sadrže.

Plava br. 2

Aditiv plave br. 2 može se naći u tabletama i kapsulama, ali se koristi i za sladoled, slatkiše, kolače, peciva i druge pekarske proizvode. Odlikuje ga indigo plava boja, a mnogi ljudi su alergični na ovaj dodatak.

Zelena br. 3

Zelena br. 3 stavlja se u zamrztnuto povrće, žele, razne prelive i deserte.

Crvena br. 40

Ovaj dodatak je zamjena za drugi koji je zabranjen zbog sumnje da izaziva kancerogena oboljenja. Može se pronaći u slatkišima, raznim napicima, lijekovima pa čak i u kozmetici. Zanimljivo je da je upotreba ovog dodatka hrani zabranjena u Danskoj, Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Švedskoj i Austriji. Hrana koja sadrži ovaj dodatak izaziva hiperaktivnost kod djece.

Crvena br. 3

Aditiv crvene br. 3 najčešće se koristi kod konzerviranog voća kao što su trešnje, a najviše ga ima u slatkišima i slatkim pekarskim pecivima. Dokazano je da uzrokuje poteškoće prilikom učenja i remeti koncentraciju te povećava osjetljivost na svijetlo.

Žuta br. 5

Ovo je neizbježn sastvani dio sokova i raznih grickalica, a pogotovo čipsa. On pojačava okus i boju pudinga, supa, preliva, kolača, sladoleda, žvakaćih guma, marmelada i voćnih jogurata.

Žuta br. 6

Dodatak žute boje br. 6 nalzi se u gotovim supama iz kese, slatkišima i negaziranim napicima. Može izazvati bolove u stomaku, hiperaktivnost kao i bolove u bubrezima.

Plava

Postoji još jedan aditiv plave boje koji se koristi za žvakaće gume, ruževe za usne, sapune i šampone. Ovaj posebni dodatak plave boje koristi se za proizvode bogate masnoćama.