Čuvajte zdravlje
26

Saznajte koja je hrana najbolja za vrele ljetne dane

Klix.ba
Iako zbog vrućine svi ljudi sanjare o tome kako bi najradije proveli ljeto, prvo se treba okrenuti onim osnovnim stvarima – kako se najbolje prehraniti tokom ljetnih sparina i vrućina.

Elaginska kiselina, antioksidant koji se nalazi u jagodama i drugom jagodičastom voću, štiti od UV zračenja. Ovo jedinjenje znatno umanjuje uništavanje kolagena u koži i umanjuje bore izazvane suncem.

Kukuruz je siromašan masnoćama i kalorijama, a ima mnogo vlakana, koja umanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka debelog crijeva.

Trešnje ublažavaju hronične upale zglobova i artritis, pomažu i pacijentima koji pate od osteoartritisa.

Hladno čokoladno mlijeko je idealno za oporavak tijela nakon vježbe. Čokoladno mlijeko pomaže pri stvaranju mišićne mase i mršavljenju.

Lubenica sadrži mnoge antioksidante, uključujući i likopen, koji štiti od raka prostate i smanjuje krvni pritisak.

Pivo sadrži velike količine silicija, koji je dobar za zdravlje kostiju. Svijetlo pivo sadrži mnogo veće količine silicija nego druge vrste piva.

Antioksidanti u zelenom čaju se povezuju sa umanjenim rizikom od srčanih oboljenja, raka i oboljenja desni.

Kelj je jedna od najzdravijih vrsta povrća na svijetu, a umanjuje rizik za dobijanje pet različitih vrsta raka. U sebi sadrži vlakna, kalcij, magnezij te vitamine A, C i K.

Borovnice sadrže moćne pigmente nazvane antocijanini, koji sprečavaju gubitak pamćenja.