U srcu američkog Portlanda
0

Savršeni okus Zibine pite

Sarajevo-x.com
Ziba Ljučević je prije sedam godina napustila rodno Sarajevo i posao računovođe, te se zaputila u daleki Portland. Nije poznavala jezik, niti je imala ikoga svog ko bi joj pomogao da pronađe posao. S obzirom na okolnosti u kojima se našla, Ziba je odlučila otvoriti 'malu buregdžinicu' i Amerikancima prodavati naše, bosanske specijalitete.

Zibine pite svi hvale. Bosanski specijaliteti poput bureka, tikvenice, sirnice i krompiruše su i više nego ukusni, a Amerikanci smatraju da uopšte nisu skupi, barem ne kod Zibe.

Zibin kiosk smješten je na uglu Devete Avenije i ulice Alder u samom centru Portlanda. Uvijek nasmijana dočekuje kupce kojima nudi tradicionalne bosanske specijalitete.

Nana ju je naučila da pravi pitu i ne sluteći da će Zibi upravo to kulinarsko umijeće biti najpotrebnije za život u dalekoj zemlji.

Ziba na posao dolazi svakoga jutra u pola šest kako bi pripremila tijesto za pite. Otkako otvori svoju malu buregdžinicu nazvanu 'Ziba's Pitas' na doručak, ručak i večeru pohrle svi oni koji su zaista oduševljeni bosanskim specijalitetima, a sudeći po komentarima koji su se našli na brojnim internet stranicama, okus Zibine pite zaista oduševljava Amerikance.

New York Times ju je nazvao 'najslađom poduzetnicom u Portlandu', vrhunski ocjenjujući njene pite ali i pristup koji ima prema svojim mušterijama, navodeći da ako se s njom upustite u raspravu gdje je najbolja pita u bivšim jugoslovenskim republikama, možete dobiti i besplatno piće.

Ziba je za ljubitelje njene kuhinje pokrenula i poseban web site www.zibaspitas.com