Gastro
6

Sarajevska pivara vraća stari običaj gradu: Sirena će se oglašavati svakog prvog u mjesecu

Klix.ba
Sarajevska pivara
Sarajevska pivara
Desetljećima se tradicionalno svakog prvog dana u mjesecu, tačno u podne, oglašavala sirena sa Sarajevske pivare, čega se dobro sjećaju starije Sarajlije. Zbog toga je u Sarajevu čak postojala i izreka "Pištiš kao pivara".

Sarajevska pivara je odlučila vratiti ovaj stari običaj gradu, jer je on neizostavan dio sarajevskog duha i kulture.

Simbolično označavanje protoka vremena, bilježenje tradicije, historije i naslijeđa je bitno za svaki veliki grad koji je kulturni, privredni i sportski centar, pa tako i Sarajevo.

Također, optimalna dužina proizvodnog ciklusa piva je mjesec dana.

"Dio prakse povratka starim običajima je i naša retro boca Sarajevskog iz sedamdesetih godina, koja nas vraća u epohu dobre muzike, filma, sporta, druženja, otvorenosti i tolerancije. Bio je to period koji, zbog laganijeg ritma življenja i lijepih uspomena, mnogi smatraju 'zlatnim dobom' Sarajeva.

Limitirano retro izdanje 'klipače', koje je već dostupno u trgovinama, predstavlja poklon Sarajevske pivare svim vjernim poštovaocima ovog piva i uvertiru za aktivnosti i novitete koji nas očekuju u proljetnim danima. 'Klipači' će se sa retro etiketom za par dana pridružiti 'bombica', druga kultna boca Sarajevskog", navode iz Sarajevske pivare.