Lider nameće trendove i standarde
27

Samo Klasove jufke u BiH imaju ISO, HACCP i halal certifikat

Sponzorirani članak
Iako je teško pronaći tačno porijeklo neke namirnice ili recepture koja se već odavno proširila svijetom, historičari hrane se slažu da je jufka nastala u Turskoj, te da je to veliki dopinos svjetskoj kuhinji.

Istraživač historije bliskoistočne kuhinje, Charles Perry, zapisao je da se jufka pojavila oko 1500. godine u Istanbulu, vjerovatno u sultanskim kuhinjama Topkapi palače (osmanlijski carski dvorac u Istanbulu). Upotreba jufke za pravljenje pita, peciva i kolača od lisnatog tijesta širila se svijetom uporedo s turskim osvajanjima.

Sve do 1995. godine jufka ili, kako se još naziva, vučeno tijesto, na našim prostorima rađena je ručno, a onda je prehrambena kompanija Klas d.d. Sarajevo prva u BiH uvela industrijsku, linijsku proizvodnju ove živežne namirnice. Cilj je bio potrošačima uštedjeti vrijeme i olakšati posao u kuhinji. Vremenom navike su se mijenjale, i već danas skoro sve savremene žene, prvenstveno zaposlene supruge i majke, u svom frižideru uvijek nadohvat ruke imaju gotove, svježe jufke.

Vrhunski kvalitet jufke Klas obezbjeđuje bogatim proizvodnim iskustvom, tradicijom dugom 110 godina i, naravno, strogom primjenom međunarodno priznatih standarda upravljanja kvalitetom ISO i HACCP.

"Svakog dana naše proizvode konzumira više od dva miliona potrošača, pa je naša obaveza proizvodnja kvalitetne, zdrave i higijenski ispravne hrane. Prateći evropske i svjetske trendove, Klas je svojim proizvodima priskrbio i dodatnu vrijednost - halal certifikat. Halal status dokazala je Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH i on se temelji na šerijatskim principima i halal standardu BAS 1049:2007, pravilnicima i drugim proceduralnim uputama. Zanimljivo je da u ovom dijelu Europe jedino Klas Sarajevo proizvodi jufku po halal standardu", objašnjava Sabahudin Šabanović, rukovodilac Službe kontrole kvaliteta i standardizacije.

Osim na domaćem tržištu, kvalitet Klas jufke prepoznali su i potrošači u zemljama regiona, Europske unije i čak dalekih Sjedinjenih Američkih Država, pa su jufke među najprodavanijim proizvodima na izvoznim tržištima.