Istraživanje
8

Rižine mekinje imaju visoku nutritivnu vrijednost i mogle bi postati nova super hrana

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sigurno ste bezbroj puta čuli o prehrambenim prednostima namirnica koje svakodnevno koristimo,b a koje su označene kao "superhrana". Ali stručnjaci smatraju da je vrijeme da ljubitelji borovnica, kelja i lososa naprave put manje poznatoj super hrani - rižinim mekinjama.

Mekinje su ljuske žitarica koje nastaju kao nusprodukt prilikom mljevenja žitarica. Ta ljuska se prilikom obrade uklanja i često se koristi kao hrana za životinje. Međutim, nova studija kaže da je veoma hranjiva, a mogla bi biti i sljedeća velika super hrana.

Naučnici sa Univerziteta Colorado State otkrili su da rižine mekinje sadrže visok nivo B vitamina, poput tiamina, niacina i B6, koji igraju vitalnu ulogu u proizvodnji energije, sprečavaju kardiovaskularne bolesti i smanjuju depresiju, piše Daily Mail.

"Jedno posluživanje rižinih mekinja (oko 28 grama) daje nam više od polovine dnevnih potreba važnih vitamina kao što su tiamin, niacin i vitamin B6", rekla je profesorica Elizabeth Ryan.

Iako se rižina mekinja ne koristi često u prehrani, jer se smatra hranom za životinje, stručnjaci smatraju da njihova visoka nutritivna vrijednost zahtjeva veću pažnju i da bi upravo ovu namirnicu trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Drugo istraživanje pokazalo je da razni spojevi koji se nalaze u rižinoj mekinji djeluju protuupalno.

Neke kompanije već prodaju rižu kao alternativu normalnoj pšenici ili zobi, a istraživači sugeriraju da bi riža mogla biti korisna zdrava hrana dodata žitaricama ili upotrijebljena u smoothie napicima.