Nordijska hit dijeta
0

Riba, sir i ražev hljeb u borbi protiv kilograma

Sarajevo-x.com
Ukiseljena haringa ili ražev hljeb nisu baš česte namirnice na vašem stolu, ali skandinavska dijeta zahtijeva da ih uvrstite u svoj jelovnik, piše britanski Mirror o novoj nordijskoj dijeti koja prijeti da iz mode izbaci meapopularnu mediteransku dijetu.

Tradicionalna jela iz skandinavskih zemalja mogu biti odlična za dobru liniju baš i kao poznati specijaliteti mediteranske kuhinje. Poznato je da Šveđani, Danci, Norvežani i Finci imaju najniži postotak pretilosti, a stručnjaci smatraju da su glavni 'krivci' za to posni mliječni proizvodi, bakalar, posno crveno meso, bobičasto voće i ražev hljeb koji su veoma omiljeni u ovim zemljama.

Nordijska dijeta jeste viskokoproteinska dijeta jer je bogata crvenim mesom i ribom, no važno je napomenuti da je prehrana više bazirana na posnom mesu i ribi koji ne stvaraju masne naslage.

Kao i u našim krajevima, u skandinavskim zemljama se prije obroka ili uz piće jede hladna plata na kojoj se služe dimljena riba i dimljeno meso, kriške kuhanog krompira, tvrdo kuhana jaja i kiselo povrće što ublažava osjećaj gladi prije glavnog obroka koji se služi u umjerenim porcijama.

Pravila nordijske dijete su:

  1. Posno crveno meso ili meso divljih životinja, mnogo zdravije od plietine ili teletine

  2. Umjesto piletine - riba, ribe hladnih krajeva kao što su bakalar, haringa i skuša su bogate nezasićenim mastima

  1. Umjesto maslinovog ulja - repino ulje koje sadrži više omega 3 masnih kiselina

  2. Umjesto klasičnog hljeba - ražev hljeb koji za razliku od ostalih peciva ne stvara osjećaj napuhnutosti

  3. Borovnice i ostalo bobičasto voće, bogato antioksidansima

  4. Kupus, kelj ili špinat zbog vitamina B i C

  5. Mali ali česti obroci koji ne usporavaju metabolizam

Pored ishrane, Skandinavci su zdraviji i zbog svojih aktivnosti i niza tradicionalnih običaja kao što su švedska masaža koja oslobađa tijelo od toksina, saune koje u kombinaciji sa hladnim tuševima učvršćuju i podmlađuju tijelo, te planinarenje i klizanje .