Obradujte voljene
11

Put do srca vodi preko stomaka: Pet recepata za neobične palačinke

Klix.ba
Palačinci su ukusan desert čiji sastav uvijek možete promijeniti, a i odličan su način da iznenadite voljenu osobu. Poznata je stara narodna poslovica "Put do srca vodi preko stomaka" pa vam donosimo pet malo drugačijih recepata za palačinke.

Osim standardnih sastojaka kao što su brašno, jaje, mlijeko i voda, okus možete obogatiti vanilijom, mentom, kakaom ili bilo čime što će palačincima dati drugi okus. Ukoliko vaši partneri nisu ljubitelji slatkog, onda im pripremite slane palačinke prema receptima Kluba ljubitelja palačinaka.

Palačinci za zaljubljene

Sastojci:

Čokoladni krem 300g Brašno 300g Mlijeko 3 dl Vanilija štapić 1 komad

Višnja smrznuta 100g Šećer 2 kašike Jaja 3kom Maslinovo ulje 0,5dl Bademi 80g Lješnjaci 80g Pistacije 100g

Priprema:

U posudi zagrijati mlijeko pa staviti sjemenke iz vanilija štapića. Pustiti da se mlijeko ohladi. U drugu posudu razbiti jaja, dodati rashlađeno mlijeko s vanilijom, sitni šećer, maslinovo ulje i vodu, sve dobro umutiti pa dodavati brašno da se dobije željena gustoća mase za palačinke.

Odvojiti 2dl mase pa staviti u blender i izblendati sa smrznutim višnjama. Od dobijene mase peći palačinke u obliku mreže koju stavite kao podlogu palačinkama sa čokoladnim kremom.

Od bijele mase peći palačinak na klasičan način, kada je gotov namazati čokoladnim kremom, zarolati po želji i servirati na crveni palačinak. Palačinke posuti bademima, lješnjacima i pistacijama.

Palačinci s kupinama i jagodama

Sastojci:

Brašno 250g Smrznute kupine 300g Smrznute jagode 300g Šećer smeđi 200g Med 100g Jaja 2 komada Mlijeko 3dl Maslinovo ulje 0,5dl Listići mente 10g

Priprema:

Od mente napraviti čaj i ohladiti, blizu pola kilograma smrznutih kupina i jagoda staviti u posudu, nasuti šećer i na laganijoj vatri ukuhavati, pred kraj dodati med, sačekati da se sastojci sjedine.

U posudi umutiti jaja, mlijeko, čaj od mente, sitni šećer i maslinovo ulje. Zatim dodati brašno i miješati. Palačinke peći na klasičan način i kada su pečeni puniti ih kupinama i jagodama.

Za ljubitelje čokolade

Pšenično brašno 250g Tečna čokolada 300g Kakao prah 2 kašike Mlijeko 3dl Jaja 3 komada Vanilija šećer 2 kašike Maslinovo ulje 0,5 dl

Priprema:

U dvije posude odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg. U posudu sa žumanjcima dodati mlijeko, vanilijin šećer, vodu i maslinovo ulje. Sve dobro umutiti pa dodavati brašno uz stalno mućenje da se dobije željena gustoća mase za palačinke. Zatim dodati snijeg od bjelanjaka i sve lagano izmiješati. Dio mase (oko 2dl) odvojiti i staviti u bocu, dodati kakao prah i umutiti. Palačinke peći tako što na tavu iz boce izlijete željene oblike tamne mase za palačinke, zatim izliti pripremljenu masu za palačinke preko i peći palačinak sa obje strane. Kada je palačinak gotov preliti ga tečnom čokoladom i zarolati.

Po želji uz palačinke poslužiti sladoled.

Palačinci od heljde za hladnije dane

Sastojci:

Heljdino brašno 100g Speltino brašno 150g Banane 400g Monte 330g Tečna čokolada 150g Mlijeko 3dl Jaja prepelice 10 komada Smeđi šećer 2kašike Maslinovo ulje 0,5 dl

Priprema:

U dubljoj posudi umutiti jaja prepelice, mlijeko, maslinovo ulje i smeđi šećer, zatim doliti vodu (pola litra), sve umutiti pa dodavati brašno da se dobije željena gustoća mase. Palačinke peći na klasičan način, Monte staviti na palačinak, a zatim bananu, zarolati i preliti tečnom čokoladom.

Palačinci sa špinatom i sirom iz čabre

Sastojci:

Speltino brašno 100g Pšenično brašno 150g Sir iz čabra s paprikom 300g Svježi špinat 50g List celera 20g Mlijeko 2dl Jaja 2 komada Maslinovo ulje 0,3dl Ulje tikve 0,03dl Pola kašičice šećera Kašičica soli Pola kašičice bijelog bibera

Priprema:

Špinat izblendati s malo vode, u posudu razbiti jaja, dodati mlijeko, maslinovo ulje, ulje tikve, bijeli biber, so i sitni šećer. Zatim doliti vodu, dodati špinat i sve zajedno umutiti. U masu dodavati pšenično i brašno spelte te mutiti da se sastojci sjedine.

Palačinke peći na srednje jakoj vatri i posuti ih sirom iz čabra. Poslužiti kao predjelo.