{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Put do srca vodi preko stomaka: Pet recepata za neobične palačinke

14.2.2018. u 07:44
11
8
Put do srca vodi preko stomaka: Pet recepata za neobične palačinke
11
Put do srca vodi preko stomaka: Pet recepata za neobične palačinke
Palačinci su ukusan desert čiji sastav uvijek možete promijeniti, a i odličan su način da iznenadite voljenu osobu. Poznata je stara narodna poslovica "Put do srca vodi preko stomaka" pa vam donosimo pet malo drugačijih recepata za palačinke.
Osim standardnih sastojaka kao što su brašno, jaje, mlijeko i voda, okus možete obogatiti vanilijom, mentom, kakaom ili bilo čime što će palačincima dati drugi okus. Ukoliko vaši partneri nisu ljubitelji slatkog, onda im pripremite slane palačinke prema receptima Kluba ljubitelja palačinaka.

Palačinci za zaljubljene





Sastojci:

Čokoladni krem 300g
Brašno 300g
Mlijeko 3 dl
Vanilija štapić 1 komad
Višnja smrznuta 100g
Šećer 2 kašike
Jaja 3kom
Maslinovo ulje 0,5dl
Bademi 80g
Lješnjaci 80g
Pistacije 100g

Priprema:

U posudi zagrijati mlijeko pa staviti sjemenke iz vanilija štapića. Pustiti da se mlijeko ohladi. U drugu posudu razbiti jaja, dodati rashlađeno mlijeko s vanilijom, sitni šećer, maslinovo ulje i vodu, sve dobro umutiti pa dodavati brašno da se dobije željena gustoća mase za palačinke.

Odvojiti 2dl mase pa staviti u blender i izblendati sa smrznutim višnjama. Od dobijene mase peći palačinke u obliku mreže koju stavite kao podlogu palačinkama sa čokoladnim kremom.

Od bijele mase peći palačinak na klasičan način, kada je gotov namazati čokoladnim kremom, zarolati po želji i servirati na crveni palačinak. Palačinke posuti bademima, lješnjacima i pistacijama.

Palačinci s kupinama i jagodama





Sastojci:

Brašno 250g
Smrznute kupine 300g
Smrznute jagode 300g
Šećer smeđi 200g
Med 100g
Jaja 2 komada
Mlijeko 3dl
Maslinovo ulje 0,5dl
Listići mente 10g

Priprema:

Od mente napraviti čaj i ohladiti, blizu pola kilograma smrznutih kupina i jagoda staviti u posudu, nasuti šećer i na laganijoj vatri ukuhavati, pred kraj dodati med, sačekati da se sastojci sjedine.

U posudi umutiti jaja, mlijeko, čaj od mente, sitni šećer i maslinovo ulje. Zatim dodati brašno i miješati. Palačinke peći na klasičan način i kada su pečeni puniti ih kupinama i jagodama.

Za ljubitelje čokolade





Pšenično brašno 250g
Tečna čokolada 300g
Kakao prah 2 kašike
Mlijeko 3dl
Jaja 3 komada
Vanilija šećer 2 kašike
Maslinovo ulje 0,5 dl

Priprema:

U dvije posude odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg. U posudu sa žumanjcima dodati mlijeko, vanilijin šećer, vodu i maslinovo ulje. Sve dobro umutiti pa dodavati brašno uz stalno mućenje da se dobije željena gustoća mase za palačinke. Zatim dodati snijeg od bjelanjaka i sve lagano izmiješati. Dio mase (oko 2dl) odvojiti i staviti u bocu, dodati kakao prah i umutiti. Palačinke peći tako što na tavu iz boce izlijete željene oblike tamne mase za palačinke, zatim izliti pripremljenu masu za palačinke preko i peći palačinak sa obje strane. Kada je palačinak gotov preliti ga tečnom čokoladom i zarolati.

Po želji uz palačinke poslužiti sladoled.

Palačinci od heljde za hladnije dane





Sastojci:

Heljdino brašno 100g
Speltino brašno 150g
Banane 400g
Monte 330g
Tečna čokolada 150g
Mlijeko 3dl
Jaja prepelice 10 komada
Smeđi šećer 2kašike
Maslinovo ulje 0,5 dl

Priprema:

U dubljoj posudi umutiti jaja prepelice, mlijeko, maslinovo ulje i smeđi šećer, zatim doliti vodu (pola litra), sve umutiti pa dodavati brašno da se dobije željena gustoća mase. Palačinke peći na klasičan način, Monte staviti na palačinak, a zatim bananu, zarolati i preliti tečnom čokoladom.

Palačinci sa špinatom i sirom iz čabre





Sastojci:

Speltino brašno 100g
Pšenično brašno 150g
Sir iz čabra s paprikom 300g
Svježi špinat 50g
List celera 20g
Mlijeko 2dl
Jaja 2 komada
Maslinovo ulje 0,3dl
Ulje tikve 0,03dl
Pola kašičice šećera
Kašičica soli
Pola kašičice bijelog bibera

Priprema:

Špinat izblendati s malo vode, u posudu razbiti jaja, dodati mlijeko, maslinovo ulje, ulje tikve, bijeli biber, so i sitni šećer. Zatim doliti vodu, dodati špinat i sve zajedno umutiti. U masu dodavati pšenično i brašno spelte te mutiti da se sastojci sjedine.

Palačinke peći na srednje jakoj vatri i posuti ih sirom iz čabra. Poslužiti kao predjelo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko biste platili povratnu kartu za Trebevićku žičaru?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: