Gastro
3

Psihologija ili manjak vitamina: Zbog čega žudimo za određenom hranom?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naši izbori hrane dosta govore o nama, a želja za određenom hranom je samo poruka koju nam naše tijelo šalje. Najčešće vjerujemo kako je želja za određenom hranom manifest određenog vitaminskog ili mineralnog deficita, no to zapravo ne mora biti tako.

"Ukoliko su želje za određenom hranom indikator određenog vitaminsko-mineralnog deficita, onda bismo svi žudili za povrćem i voćem. Istina je zapravo da svi žudimo za hranom bogatom ugljikohidratima i mastima, hranom za utjehu", kaže nutricionistica Karen Ansel za Huffington Post.

Ona dodaje kako su naše žudnje za određenom hranom najčešće socijalno i kulturalno uvjetovane, te da nemaju pretjerano mnogo veze sa deficitima u organizmu.

To može biti i hrana koja nas podsjeća na djetinjstvo, pruža nam utjehu, pa su tako istraživači otkrili kako želja za određenom hranom nema toliko veze sa samom hranom, koliko sa psihološkim i procesima u mozgu.

U nastavku čitajte za kojom to vrstom hrane uglavnom žudimo i šta to zapravo znači.

Ukoliko žudite za nečim slanim (čips, pereci, kikiriki...)

Neki stručnjaci smatraju kako je žudnja za slanim grickalicama poput čipsa ili pereca zapravo žudnja za hrskavom hranom samom po sebi, koja nam služi da se oslobodimo stresa.

Ipak, drugi smatraju kako je potreba za slanom hranom zapravo žeđ, koja se vrlo često pogrešno tumači kao glad. Povećan unos soli u našem organizmu pomaže da dodatno zadržava vodu, te povećanim unosom soli, tijelo pokušava ne dehidrirati.

Postoje teorije o tome kako je želja za slanom hranom zapravo i znak manjka kalcija i magnezija u organizmu.

Ukoliko žudite za nečim slatkim

Šećer je taj koji najčešće uzrokuje povećan apetit i direktno utječe na naše raspoloženje. Šećer čini da naš mozak otpušta serotonin, hormon koji igra veliku ulogu u regulaciji raspoloženja. To je razlog zbog kojeg u trenucima kad smo tužni ili neraspoloženi posežemo za slatkim tražeći utjehu, pa su tako svima dobro poznate scene iz filmova u kojima djevojke nakon prekida veze plaču sa kanticom sladoleda.

Još jedan od razloga zašto žudimo za slatkom hranom bi mogao biti i nedostatak sna. Kad smo umorni, naše tijelo traži ugljikohidrate kako bi što prije dobilo potrebnu energiju.

Ipak, problem s šećerima i ugljikohidratima je taj što osjećaj zadovoljstva ne traje dugo, a nakon pada šećera u krvi, imamo potrebu za novom "dozom".

Ukoliko žudite za mesom

Mnogi doktori vjeruju kako je žudnja za mesom znak manjka proteina, željeza ili vitamina B. Ukoliko ste na vegetarijanskoj prehrani, to ne znači da morate početi jesti meso, već u prehranu uvrstiti dozvoljene namirnice bogate proteinima, željezom i vitaminima iz B skupine.

Ukoliko žudite za mliječnim proizvodima

Žudnja za pizzom zapravo može biti žudnja za mliječnim proizvodima, a brojni sstručnjači dijele mišljenje o tome kako je želja za mliječnim proizvodima zapravo poreba za L-triptofanom, aminkiselinom koja igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, hormona sreće.

Pored toga, neki stručnjaci smatraju kako se želja za mliječnim proizvodima može protumačiti i kao manjak vitamina D.