Hamburger će koštati 250.000 eura
0

Prve kobasice iz epruvete na tržištu za šest mjeseci

Sarajevo-x.com
Umjetno meso napravljeno u laboratoriju moći će se jesti za šest mjeseci. No, prvi hamburger će koštati više od 250.000 eura, piše britanski Telegraph.

Naučnici su koristili životinjske ćelije da naprave umjetno meso, bez uzgoja i klanja stoke. Proizvod, poznat kao "in vitro" meso, napravljen je od hiljada matičnih ćelija koje se množe kako bi meso što više nalikovalo pravom životinjskom.

Holandski naučnici tvrde da će za samo šest mjeseci na tržište doći prva kobasica iz epruvete, a za godinu dana i prvi hamburger, čija cijena bi mogla dostići 250.000 eura. No, naučnici predviđaju da bi s vremenom proizvodnja “laboratorijskog mesa” pojeftinila i postala ekonomski isplativa.

Glavni istraživač "in vitro" proizvodnje mesa Mark Post, profesor na Maastricht Univerzitetu, pojašnjava da su on i njegovi saradnici do sada uglavnom eksperimentirali sa svinjskim mesom. Iz svinjskih mišića izolirali bi matične ćelije, a zatim ih hranili serumom iz fetusa konja. Naposljetku su dobili 2,5 centimetara duge i 0,5 centimetara široke trake svinjskog mesa.

No, meso dobijeno na taj način nije crvene boje kao kod životinja, već blijede sive boje pa više liči na meso lignje.

"Meso iz epruvete nema krvi i vrlo je malo mioglobina, proteina koji uz sebe veže željezo. Sada tražimo način kako da u meso umetnemo mioglobin kako bismo dobili boju", pojasnio je Post.

Okus "laboratorijskog mesa" još uvijek je nepoznat jer stroga pravila u Holandiji zabranjuju konzumiranje tkiva uzgojenog u laboratoriju.

Proizvodnja mesa u laboratorijama bi mogla biti rješenje za nekoliko problema. Predviđa se da će u narednim decenijama svjetska populacija rasti tako brzo da neće biti dovoljno stoke da se svi prehrane, a prebacivanje proizvodnje mesa sa farmi u laoboratorije smanjit će troškove i ispuštanje stakleničkih gasova.