Meksiko
13

Pronađeni ostaci čokolade stare 2.500 godina

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na poluotoku Yucatan u Meksiku, pronađeni su ostaci čokolade na tanjiru stare čak 2.500 godina, koja je pripadala drvenom narodu Maje.

Meksički arheolozi čokoladu su pronašli na jednom tanjiru, što je veoma čudno, jer se odranije znalo da su stare Maje čokoladu konzumirale u tečnom stanju, odnosno pili iz šolja. Ovaj pronalazak otvara vrata vjerovanju da su i Maje čokoladu koristili u čvrstom stanju, kao začin ili sos.

Ovim otkrićem Nacionalnog antropološkog i historijskog centra u Meksiku pobija se dosadašnja tvrdnja da su stare kulture čokoladu konzumirale samo kao napitak. Ranije se vjerovalo da su stari narodi kakao i čokoladu koristili kao dodatak piću samo za odabrane osobe.

Arheolog Thomas Gallareta je izjavio da nije moguće da su Maje za posluživanje kakaoa koristili tanjir umjesto kamenja za mljevenje, jer je ovaj pronalazak pokazao da je čokolada pronađena u čvrstom stanju.

Ostaci čokolade pronađeni na tanjiru prvi put su pronađeni u arheološkim iskopinama Paso del Macho 2001. godine, ali je istraživanje nastavljeno na Jackson'da Millsaps koledžu u Misisipiju u SAD-u. Višegodišnja istraživanja su potvrdila da su čokoladu koristili drevni narodi u Meksiku prije mnogo godina.