Gastro
0

Promijenite način ishrane i budite sretni

Sarajevo-x.com
Zdrava ishrana ne podrazumijeva da se morate odreći hrane u kojoj inače uživate, sve dok je naglasak na umjerenosti. Postoji mnoštvo zdravih i ukusnih namirnica. Pronađite ih i uvedite u svakodnevni jelovnik. Zapamtite da možete biti sretni i zadovoljni samim sobom ako opušteno, i s uživanjem, jedete zdravu hranu. Slijedi nekoliko savjeta kako to postići, koje smo pronašli na Internetu.

Preispitajte svoj dosadašnji jelovnik

Ako je potrebno, zapišite na papir sve svoje prehrambene navike. Pokušajte iz ishrane izbaciti svu nezdravu hranu, poput brze hrane i ukusnih vještačkih proizvoda poput bombona. lizala i slično. Sve što je obojeno jarkim i neuobičajenim bojama nije zdravo za vaš organizam. Ključ je u umjerenom jelu, tako da vas komadić čokolade ponekad neće ubiti. Samo vodite računa da čokolada koju ste izabrali ne sadrži hemikalije iili vještačke dodatke, poput vještačkih boja i aroma.

Kupujte zdrave i svježe namirnice

Postoji mnoštvo zdravih prehrambenih namirnica u svim prodavnicama koje su veoma ukusne. Odličan izbor svakako je svježe voće, jer obiluje vitaminima i vlaknima, te vašem tijelu daje više enrgije nego šoljica kafe. Banane su, npr., bogate kalijem, a borovnice obiluju antioksidantima i vitaminom C. Obje vrste voća su također i veoma ukusne.

Kupite dobru kuharicu

Investirajte u dobru kuharicu sa jednostavnim i zdravim receptima. Nemojte se fokusirati na kuharice sa niskokaloričnim jelima, te jelima sa niskim udjelom ugljikohidrata. Isprobajte kuharice koje vam nude bezbroj ukusnih jela sa visokom hranjivom vrijednošću, ali naglasak je na umjerenosti. Isprobajte "Rachael Ray's 30-Minute Get Real Meals: Eat Healthy Without Going to Extremes", američke kuharice Rachael Ray.

Pijte mnogo vode

Uniste mnogo vode u organizam, otprilike osam velikih čaša dnevno. Voda može biti veoma korisna za vaš ten, te za gubitak viška kilograma.

Izbjegavajte da večerate sami

Ukoliko sami jedete postoji velika vjerovatnoća da ćete se prejesti. Zato večerajte sa prijateljima ili porodicom, jer ćete se stalno uključivati u razgovor i sporije jesti. Što sporije jedete i manje ćete hrane pojesti.