Gastro
55

Profesionalni somelijer iz Njemačke: Kako se pravilno toči i degustira pivo

Piše: Lejla Čolak
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Gosti sarajevske Vinoteke jučer su imali priliku prisustvovati prezentaciji profesionalnog somelijera i člana Kluba pivarskih somelijera u Njemačkoj, Artema Vinogradova, koji je govorio o ispravnom načinu točenja i degustacije piva.

Pivo je slabo alkoholno piće koje se proizvodi u procesu alkoholnog vrenja iz ječmenog (rjeđe pšeničnog) slada, hmelja, vode i pivskog kvasca, a smatra se jednim od najstarijih pića u historiji, koje su proizvodili i Kelti, Germani, Slaveni i Skiti.

Današnji sastojak, hmelj, počeo se koristiti tek u 13. stoljeću, a njegova je uloga da konzervira pivo, dajući mu ugodan miris i gorak okus, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kojem šećer prelazi u alkohol i ugljen dioksid.

Pivo je potpuno prirodan proizvod koji se smatra "tekućom hranom", a energetska vrijednost jedne litre standardnog piva ima jednaku kalorijsku vrijednost kao jedna litra punomasnog mlijeka.

Kako pravilno točiti i degustirati pivo

Somelijer Artem Vinogradov je pojasnio na koji način se pravilno toči pivo. Najvažnije od svega, istakao je - čaša ne smije da bude suha, te ju je potrebno prethodno pokvasiti.

"Znam da se konobari trude da fino ispoliraju čaše za pivo, ali za tim nema potrebe. Kad degustiramo i pijemo pivo, čaša mora biti mokra", kazao je Vinogradov.

Prilikom sipanja piva u čašu, potrebno je da to radimo pod uglom od 45 stepeni. Pivo se ne sipa do kraja, već se uvijek ostavi jedan dio u boci. Nakon prvog sipanja, potrebo je da pivo u čaši odstoji jednu minutu, a nakon toga trebamo dosuti ostatak piva iz flaše, kako bi se formirala čvrsta pjena, pojasnio je Vinogradov.

U svijetu postoje razne vrste piva, a najviše se konzumiraju tzv. lager piva, "piva donjeg vrenja" sa relativno niskim postotkom alkohola. Jedno od najpoznatijih podvrsta lager piva je pilsner, lager pivo koje potječe iz Plzena u Češkoj. Karakteriše ga posebna svježina i biljna aroma zbog upotrebe hmelja saaz. Pored pilsnera, tu je i helles, tradicionalno svijetlo pivo iz Bavarske koje se od pilsnera razlikuje po blažem, mekšem okusu sa manje oštrine hmelja. Pored ova dva, tu je i weissbier (pšenično), tipično aplsko pivo iz Austrije i Njemačke, kojem posebnu aromu daje žito. Ovo je pivo mekše, gušće od pilsnera i slađe, a u aromi se mogu osjetiti klinčići i cimet.

Boja lagera je prepoznatljiva zlatno žuta, čista i kristalna, sa sitnim mjehurićima.

"Lager pivo (pils) nema mirisa, možete osjetiti tek miris hmelja i malo meda, no oni nisu napadni, već se osjete u pozadini. Vrlo je značajno očuvati tu svježinu, a pivo je vrlo elegantno, osvježavajuće i ugodno za piti, s tek malo gorčine", pojasnio je Vinogradov, te dodao kako su izuzetno zadovoljni prodajom Kaltenberg piva u BiH, budući da ljudi ovdje "vole i mogu da popiju mnogo".

Vinogradov, koji se deset godina nalazi u somelijerskom poslu, a 2012. godine je diplomirao somelijerstvo u Munchenu, istakao je kako najbolje pivo nesumnjivo dolazi upravo iz Njemačke, i to iz bavarske oblasti.

Kraljevsko bavarsko pivo sa 750 godina tradicije

Godine 1260. otvorena je prva pivara u Njemačkoj, u Munchenu, kada su preci princa Luitpolda von Bayerna počeli proizvodnju kraljevskog piva.

Kaltenberg, "kraljevsko bavarsko pivo" sa 750 godina dugom tradicijom koje proizvode članovi kraljevske dinastije Wittelsbachs, predstavljeno je jučer i u Sarajevu. Brojne su zemlje u kojima se Kaltenberg pivo proizvodi, a jedna od njih je i Bosna i Hercegovina, i to u saradnji sa Banjalučkom pivarom koja od 2011. godine, prema licenci princa Luitpolda od Bavarske koja koristi provjereni, originalni Kaltenberg recept.

Princ Luitpold von Bayern, posljednji potomak kraljeva Bavarske, brižno čuva porodičnu tradiciju. U Bavarskoj, u njegovom dvorcu, sjedištu svjetski poznate pivare Kaltenberg, koriste se i dalje isključivo porodični recepti i davni načini proizvodnje kraljevskih piva. Također, Kaltenberg dvorac je jedino mjesto u Evropi u kojem živi kraljevska porodica, ali se i proizvodi pivo, na industrijskom nivou.

"Sve što ima veze sa pivom i Bavarskom, povezano je sa ovom familijom. Kaltenberg pivo je toliko dobro pivo da ga pije i sam kralj", kroz smijeh je rekao Vinogradov.

Godine 1516. načinjen je Zakon o čistoći piva, poznat kao Reinheitsgebot, koji i danas obavezuje proizvođače da se kraljevsko pivo mora praviti isključivo od kristalno čiste vode, ječmenog slada, hmelja i soja kvasca. I danas su neprevaziđene riječi iz ovog nasjtarijeg zakona o sigurnosti hrane:

"... da se ništa ne smije dodati ili koristiti u pivu osim ječma, hmelja, prirodnog kvasca i vode. A onoga ko namjerno ne bude poštovao ove uredbe, sud će strogo kazniti!"