Gastro
12

Prodavači u Maleziji moraju promijeniti ime hot doga ili će izgubiti halal certifikat

Klix.ba
Prodavači hot doga u Maleziji su dobili nalog vlade da promijene ime ove vrste hrane ili će u suprotnom rizikovati gubitak halal certifikata.

Malezijsko ministarstvo za razvoj islama je usvojilo zahtjeve muslimanskih turista te od prodavača traži da promijene ime hot doga. Razlog za to je što bi to ime moglo uzrokovati "konfuziju".

"U islamu se psi smatraju nečistim, pa se to ime ne može povezivati s halal certifikatom", izjavio je direktor Sirajuddin Suhaimee.

Malezijski zakon o hrani govori da halal hrana i halal vještački okusi ne mogu biti nazvani proizvodima koji ne mogu dobiti halal certifikat kao što su šunka, slanina, rum i slično".

Muslimani su većina u Maleziji i praktikuju umjerani oblik islama, ali su konzervativni stavovi u porastu, piše BBC.

U ponedjeljak je prodavnici Auntie Anne's odbijeno izdavanje halal certifikata ukoliko ne promijeni ime svog proizvoda pod nazivom Pretzel Dog. Suhaimee je rekao da je prikladnije ime "Pretzel kobasica".

Predstavnik američkog lanca je rekao da se radi o manjem problemu te da će kompanija promijeniti ime svog proizvoda.

Malezijski ministar turizma i kulture Nazti Aziz se usprotivio novim zakonom te ga je nazvao "glupim i zaostalim".

"Hot dog je hot dog, tako se zvao dugi niz godina. Musliman sam i to me ne vrijeđa. Ime dolazi od engleske riječi. Molim vas nemojte da izgledamo glupi i zaostali", izjavio je Aziz.

Zakon je rezultirao debatom na društvenim mrežama.

"To je samo ime, koje nema veze s tim da li je proizvod halal ili ne. Muslimani bi trebali voditi računa o sastojcima hrane i načinu na koji se ona priprema", napisao je Malezijac Eeman Yusof.

"Uvijek možete računati na to da će nas vlada predstaviti kao glupe", riječi su Malezijca Matta Razala.

"Pet shopovi, molim vas preimenujte svoje pse u kobasice", komentarisao je na Facebooku YL Chew.

Aktivistkinja i kolumnistica Marina Mahathir, kćerka bivšeg malezijskog lidera Mahathira Mohamada, također je kritikovala zahtjev ministarstva.

"Jadni mi naivni muslimani koji nismo nikad ranije čuli za hot dog i koji nemamo izbora da kupimo ili ne kupimo jedan", napisala je Mahathir na Facebooku, a njen post je podijeljen blizu 2.000 puta.

Malezija se ponosi time što je moderna muslimanska država, koja omogućava slobodu pripadnicima drugih religija. Međutim, proteklih godina je došlo do većeg naglašavanja islamskog kodeksa ponašanja.