Gastro
0

Preuzeli tron od Francuza: Kinezi piju najviše crvenog vina na svijetu

Klix.ba
Kina je prestigla Francusku i Italiju te zauzela prvo mjesto po broju konzumenata crvenog vina u svijetu. Sjedinjene Američke Države ostale su najveće svjetsko tržište za prodaju sve vrste vina.

Kinezi su popili 1.865 milijardi boca crvenog vina prošle godine (155 miliona kutija od devet litara), što je za 136 posto više u odnosu na prethodnih pet godina, objavila je francuska trgovinska asocijacija Vinexpo.

Francuzi su kupili 150 miliona kutija crvenog vina, Italijani 141 milion, Amerikanci 134 miliona, a Nijemci 112 miliona. Veliki val u kineskoj potrošnji rezultat je rastućeg bogatstva ali i kineskog praznovjerja u vezi sa bojama.

"Crvena boja predstavlja sreću, dobro bogatstvo, a bijela je boja smrti u Kini" rekao je Guillaume Deglise, izvršni direktor Vinexpoa.

Kako kinesko tržište raste eksperti iz Vinexpoa smatraju da će se povećati i potrošnja bijelog vina i šampanjca.

Amerikanci ostaju na prvom mjestu kada je u pitanju ispijanje bijelog vina i očekuje se da će porasti na 385 miliona kutija do 2017. godine. Prestigle su Francuze 2011. godine.

Studija je objavila kako se globalno tržište vina povećalo za 3,23 posto između 2008. i 2012. godine, a da predviđa se da će u periodu 2013-2017 porasti za 4,97 posto. No, ne predviđa se da će svako tržište rasti. Predviđa se da će potražnja porasti za 20 posto u Aziji, 9 posto u SAD-u, ali da će stagnirati u Evropi.