Gastro
6

Pretjerali ste sa hranom za praznike? Napravite detoks i čišćenje organizma

Klix.ba
Pretjerali ste sa slatkišima, kolačima i ukusnim delicijama za uskršnje praznike? Vrijeme je za veliko proljetno čišćenje!

Ukoliko ste pretjerali sa hranom za vrijeme Uskrsa i imate običaj da to radite za vrijeme praznika, znate kako se zbog toga možete osjećati loše, tromo, umorno i bez energije.

Iz tog je razloga nakon praznika ili perioda u kojima si damo oduška sa hranom poželjno napraviti detoks organizma kojim ćemo izbaciti sve toksine koje smo unijeli u prethodnom periodu, pa i riješiti se suvišnih kilograma.

Nutricionistica i dijetetkinja Susie Burrell savjetuje kako napraviti reset organizma nakon prazničnog prejedanja.

Ona savjetuje da u narednih tri do pet dana jedan obrok dnevno obavezno bude lagan, poput salate ili supe, te da se drži plana od tri obroka dnevno, bez grickanja između.

"Napravite veliki lonac super od povrća, ona će vam pomoći u čišćenju probavnog trakta, a sva kalorična pića zamijenite običnom vodom, biljnim čajem i sokovima od povrća", navodi Burell.

Pored toga, ona savjetuje da se riješite svih slastica koje imate u kući, a koje su ostale od praznika i da ih radije nekome poklonite.

"Napunite kuhinju zdravom hranom i kažite zbogom slasticama do sljedeće godine. Pored toga, nema bolje lekcije koju možete naučiti svoju djecu od toga da se nauče samokontroli i pravilima", savjetuje ova nutricionistica.