New York Times
0

Pljeskavica ujedinila narode Balkana

Sarajevo-x.com
Pljeskavica, omiljeno jelo u svim zemljama bivše Jugoslavije, postala je sastavni dio ponude u restoranama u Italiji, Njemačkoj, Čikagu ili Queensu.

"Nikad nisam pomislila da će mi ovoliko nedostajati. Američki burgeri su čudni, mekani i bez ukusa", rekla je Irena Kuzmanović, Novosađanka koja radi na Manhattanu, piše New York Times.

Nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, mnogi mladi ljudi iz regije stigli su u New York zbog posla, obrazovanja ili avanture. Pljeskavica i ćevapi postali su normalna pojava u naseljima poput Astorije ili Ridgewooda, gdje Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Crnogorci otvaraju radnje i restorane jedni do drugih.

"Sve dok ne razgovaramo o politici, možemo živjeti zajedno", rekla je Ljubica Huskić, vlasnica Bosna Expressa u Ridgewoodu i Pashe u Astoriji.

Specijalna formula za pravljenje ćevapa i pljeskavica uključuje sve vrste mesa, govedinu, junetinu, janjetinu, i osim za muslimane, i svinjetinu, a pravi recept svaki kuhar čuva za sebe.

Čak i u New Yorku, svaki restoran krije tajnu kao što je dodavanje loja sa bubrega, ubacivanje malo svinjećeg vrata, sode ili mineralne vode.

Riječ 'pljeskavica' potiče od riječi 'pljesak', odnosno pokreta koji se koristi da se napravi okrugli oblik mesa.

Iako se obično služi na tanjiru, uslijed globalne dominacije američkog burgera, sve se češće servira u lepini.

I tako se danas širom New Yorka mogu naći brojni restorani koji služe tradicionalna jela sa Balkana, poput Bosna Expressa, Brothers Pizzerie, ćevabdžinice Sarajevo, Kafane, Pashe, Starog mosta ili Employees Onlyja.

Svi kuhari imaju svoje male tajne i služe jela onako kako žele, uz dobre odnose i bez priče o politici.