Najvažniji obrok
20

Pet niskokaloričnih doručaka za gubljenje viška kilograma

Klix.ba
Dokazano je da je doručak najvažniji obrok, a na to posebno trebate obratiti pažnju ukoliko želite održavati zdravu tjelesnu težinu. Osim toga, doručak vam može pomoći i da izgubite višak kilograma, a najgore što možete učiniti jeste da ga preskočite. Eksperti savjetuju pet niskokaloričnih doručaka koji će vam pomoći u mršavljenju.

Zobena kaša sadrži ugljikohidrate koji se sporo oslobađaju, tako da nivo šećera u krvi ne dostiže vrhunac kao što je slučaj s ostalim ugljikohidratima. Na ovaj način se inzulin drži pod kontrolom. Zob je bogata vlaknima pa ćete se duže osjećati sitim.

Jaja su ukusna i mogu se pripremiti na različinte načine, ali su i korisna ukoliko želite izgubiti višak kilograma. Bogata su proteinima, zbog kojih se duže osjećate sitim u poređenu s ugljikohidratima i mastima. Novo istraživanje je pokazala da su ljudi koji su za doručak jeli jaja duže bili siti te da su izgubili dvostruko više kilograma od onih koji su isti broj kalorija unosili jedući druge namirnice.

Jogur je usko vezan za gubljenje kilograma, a organizam opskrbljuje proteinima. Također, nećete unositi nepotrebne kalorije i šećer koji su dio drugih namirnica sa istom količinom kalorija. Oni koji vole voćni jogurt, mogu dodati i malo voća te mu tako promijeniti ukus.

Domaći kikiriki puter je mnogo bolji od kupovnog, jer nije obrađen i pun ulja i šećera. Zdravi kikiriki puter se pravi od samo dva sastojka, kikirikija i soli. Kikiriki sadrži monozasićene masti koje su zdrave za srce, a koje neće uzrokovati debljanje.

Za doručak obično ne biramo povrće, ali bi ono trebalo činiti polovinu svih obroka. Oni koji ga baš i ne vole, povrće mogu jesti u omletima ili sendvičima. Povrće je bogato vlaknima i sadrži važne minerale za organizam te hranjive tvari koje omogućavaju da izgubite višak kilograma i ostanete zdravi.