Gastro
77

Pet namirnica koje nikad ne biste trebali podgrijavati

Klix.ba
U brzom vremenu u kojem živimo u kojem počesto nedostaje vremena za spremanje svježih, kuhanih obroka kod kuće, vrlo često posežemo za instant, brzim rješenjima među kojima je i pogrijavanje unaprijed spremljene hrane.

Ipak, nisu sve namirnice podobne za podgrijavanje, bilo zbog bakterija koje se ne uništavaju podgrijavanjem, bilo zbog proteina čije se molekule razbijaju tokom zagrijavanja.

U nastavku pročitajte kojih to pet namirnica koje ne bismo trebali podgrijavati, sudeći prema institucijama Food Standards Agency i European Food Information Council.

Piletina

Piletina
Piletina

Kod piletine i druge peradi, baš kao i jaja, česta je kontaminacija salmonelom, što može predstavljati poseban problem ukoliko jelo od piletine ponovo podgrijavate u mikrovalnoj pećnici, čiji valovi ne prodiru u sve dijelove hrane kao kad je zagrijavate na šporetu. Iz tog je razloga, posebno kad je piletina u pitanju, potrebno okretati je više puta kako bi se zagrijala sa svih strana i kako bi valovi prošli do sredine mesa.

Podgrijavanje piletine se ne preporučuje i iz razloga što ona, za razliku od crvenog mesa, ima veću gustinu proteina, čije se molekule prilikom podgrijavanja drugačije razbijaju, što može dovesti do stomačnih problema.

Riža

Riža
Riža

Najvažnija stvar u vezi pripremljene, kuhane riže jeste kako se skladišti nakon pripreme. Ukoliko se nakon kuhanja riža drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu proizvesti otrov koji može dovesti do povraćanja i dijareje. Podgrijavanje riže neće eliminisati ove otrove.

Krompir

Krompir
Krompir

Slično kao sa rižom, problem sa krompirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme.

Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum (koja uzrokuje botulizam), pogotovo ukoliko je krompir zapakovan u foliju, te nema doticaja s kisikom.

Podgrijavanje krompira neće uvijek elimisati ovu bakteriju.

Špinat i drugo lisnato povrće

Špinat
Špinat

Špinat i drugo lisnato povrće, u ovisnosti od toga gdje se uzgaja, sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, no mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine za koje se zna da su kancerogeni.

Oni mogu utjecati na sposobnost krvotoka da prenosi kisik do organa, a kod male djece mogu dovesti do stanja poznatog kao "sindrom plave bebe", koji nastaje usljed respiratornog distresa.

Gljive

Gljive
Gljive

Gljive sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu razbiti. Ukoliko se ne skladište dobro, gljive vrlo brzo mogu propasti i dovesti do stomačnih problema nakon podgrijavanja.

Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgrijati na temperaturi iznad 70 stepeni celzijusa.