Vitamini i minerali
22

Pet ključnih namirnica koje prezaposleni radnici u uredima moraju konzumirati svaki dan

Klix.ba
Kvalitetna ishrana tokom radnog vremena kod osoba koje su prezaposlene često je misaona imenica, posebno kada ste okruženi aparatima s grickalicama, kafićima i prisiljeni da naručujete hranu.

Australska nutricionistica Susie Burrell vjeruje da postoji način da, uprkos hektičnom načinu života, uvedete red u ishranu i upravljate svojim obrocima.

"Prezaposleni ljudi trebaju jaku nutricionističku platformu kako bi mogli funkcionisati najbolje tokom dana", kazala je.

Ponudila je dijetu koja održava energiju i metabolizam na optimalnom nivou.

Povećajte unos željeza Morate se osigurati da vam dijeta bude bogata željezom, a možete ga naći u cjelovitim žitaricama i mahunama, kao i povrću. Za mesojede preporučuje malu količinu, dva-tri puta sedmično.

"Male porcije mljevenog mesa, janjetine, tankih kobasica ili nekoliko mesnih kuglica dobra su opcija za povećan unos željeza. Ukoliko je vaša dijeta vegetarijanska, pijte sok od narandže, jedite zeleno povrće i jedite crvenu papriku", kazala je.

Beneficije omega 3 masnoća

Ove masnoće su ključne za optimalno funkcionisanje mozga i esencijalna je za zdravlje srca. Iako je losos bogat omegom 3, rijetko ko ga konzumira svaki dan. Riba poput sardine i tune je odlična opcija.

"Ako niste ljubitelj ribe, konzumirajte riblje ulje", kazala je Susie.

Dijeta bogata vlaknima Namirnice bogate različitim vrstama vlakana su krucijalne za dobro funkcionisanje crijeva te uklanjanje probavnih smetnji i nelagoda. Jedite najmanje 30 grama dijetalnih vlakana dnevno, što možete dobiti ako pojedete bananu, 2-3 šoljice izmiksanog povrća ili salatu uz hljeb od cjelovitih žitarica i žitarice koje se konzumiraju s mlijekom za doručak. Pijte dovoljno vode.

Vitamin D Sunce je najbolji izvor ovog vitamina, ali u zimskim mjesecima organizam ostaje bez prirodnog izvora. Jaja, konzervirana riba i gljive imaju vitamin D, a lako se mogu naći u marketima. Bitno je i da se najmanje 10 minuta dnevno izlažete suncu.

Pobrinite se za unos magnezija

Odraslima je potrebno mnogo magnezija na dnevnoj bazi, pogotovo onima koji su aktivni. Magnezij proizvodi energiju, formira proteine, upravlja kontrakcijama mišića i nervnom komunikacijom.

"Magnezija ima u banani, cjelovitim žitaricama, orasima, avokadu i lisnatom povrću. Potrebno je konzumirati ga svakodnevno u preporučenim količinama", poručila je Susie.