Pčelari krive M&M slatkiše
0

VIDEO / Pčele u Francuskoj pravile zeleni i plavi med

Klix.ba
Pčelari na sjeveroistoku Francuske su ostali zapanjeni kada su u svojim košnicama počeli pronalaziti čudno obojene supstance umjesto običnog meda. Sada vjeruju da su za tu pojavu krivi M&M slatkiši.

Pčele u gradu Ribeauville u regiji Alsace su u svoje košnice počele donositi čudno obojene supstance od početka augusta. Pčelari su započeli vlastitu istragu i vjeruju da je krivac za to postrojenje za proizvodnju biogasa Agrivalor, koje se nalazi oko četiri kilometra dalje od grada.

Ovo postrojenje prerađuje otpat fabrike Mars koja proizvodi M&M slatkiše. Otpad se nalazi u otvorenim kontejnerima i pčele su mu mogle pristupiti bez problema, prenosi Russia Today.

"Otkrili smo problem u isto vrijeme kada i oni. Odmah su pokrenute sve procedure da se to zaustavi. Otpad ćemo od sada držati zatvoren unutra postrojenja", rekao je Philippe Meinard, menadžer Agrivalora.

Pčelari se sada pitaju šta će uraditi sa svim obojenim medom i da li će pčele preživjeti izlaganje hemikalijama. Pčelari se plaše i pada u prodaji i cijeni meda, jer malo ko želi kupiti plavi i zeleni med.

"Za mene to nije med. To se ne može prodati. Ali ima isti ukus kao med", rekao je Alain Frieh, predsjednik pčelarske udruge.