Ukusne i zdrave
50

Ovo su razlozi zbog kojih trebate jesti breskve

Klix.ba
Breskve imaju veliku hranjivu vrijednost te su dokazano zdrav način gubljenja viška kilograma, zbog čega ih eksperti preporučuju.

Breskve su bogate vitaminima A i C, a sadrže i izuzetno važne minerale i antioksidanse. Nutricionisti smatraju da svakodnevno trebate jesti breskve ukoliko želite smršati i ostvariti nevjerovatne rezultate.

Fenolna jedinjenja poznata po antiupalnim svojstvima i djelovanju protiv gojaznosti su također prisutna u breskvama.

Ovo voće sadrži vlakna koja su također jedan od razloga zbog kojih ih trebate jesti. Vlakna pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju probavu, a također ćete se osjećati duže sitim. Na taj način ćete održavati zdravu tjelesnu težinu.

Breskve sadrže i dosta vode, a to znači da ćete unositi malo kalorija i više vode, što je važno za zdravlje. Breskve su najbolji izbor za sve one koji vode računa o tjelesnoj težini.

Nizak nivo kalorija u breskvama će vam pomoći ukoliko ste na režimu ograničavanja kalorija, nećete osjećati glad, a tijelo će ipak trošiti energiju.

Breskve ubrzavaju metabolizam zbog flavonoida koje sadrže, a među njima su katehini. Brži metabolizam povećava sagorijevanje kalorija, a rezultat je gubitak težine. Važno je da jedete svježe breskve.

Također, koristan je i ledeni čaj od breskve koji osvježava i ima blago sladak voćni okus. Možete dodati listove mente i malo meda.

Smoothie od breskve i banane je savršeno piće nakon treninga. Pomiješajte ove dvije voćke i uživat ćete u okusu. Možete dodati malo meda, ali i pistacije, indijski orah i bademe.

Salata od breskve i šljiva je veoma ukusna, a dodaju se kapi maslinovog ulja, listovi bosiljka, so i biber. Ova salata se može jesti između obroka.

Ukusni muffini se mogu praviti sa svježim ili zamrznutim breskvama.