Da li se pronalazite
16

Ovo su razlozi zbog kojih se javlja želja za brzom i nezdravom hranom

Klix.ba
Razlika između gladi i želje za hranom itekako postoji, glad osjećamo kada je hrana zaista potrebna organizmu za funkcionisanje, dok se sama želja povezuje s hranom bogatom šećerom, soli, trans masnim kiselinama, kofeinom ili alkoholom. Postoje razlozi zbog čega osjećamo želju za nezdravom hranom.

Problem s crijevima

U crijevima se nalaze korisne i štetne bakterije, a zdravlje leži u održavanju ravnoteže između njih. Svaka neravnoteža je rezultat nezdravog načina života, pretjeranog korištenja lijekova i stresa, kada broj loših bakterija premaši broj korisnih bakterija. Loše bakterije traže šećer, toksine i upale za svoj opstanak, a to je ono što ljudsko tijelo u tim situacijama želi. Ukoliko ne nahranimo te bakterije, one umiru.

Emotivni stres

Brzu i nezdravnu hranu jedemo kad smo emotivno uzrujani, a većina kompanija koje se bave proizvodnjom i prodajom hrane to koriste te nude "hranu za utjehu". Kad smo pod stresom, nivo serotonina, hormona sreće, je na najnižem nivou. Mi ljudi ne možemo ostati dugo nesretni, pa se oslanjamo na najbrži način utjehe. To je uglavnom hrana, koja popravi naše raspoloženje, ali nakon toga uslijedi još brži pad raspoloženja te smo još nervozniji i nesretniji.

Višak šećera i soli

Hrana bogata šećerom, uključujući umjetne zaslađivače, kao i ona koja je bogata sa soli, stvara ovisnost kod ljudi. Većina takve hrane nema hranljivu vrijednost, nego sadrži prazne kalorije. Kada konstantno unosimo takvu hranu, gubimo energiju io hranljive materije koje su neophodne ćelijama našeg organizma. Rezultat toga je velika želja za nezdravom hranom, a rješenje je da tijelo odviknemo od toga. Izbacite prerađeno brašno, so i šećer sedam do 10 dana, želja za njima će nestati.

Nedostatak vode

Mnogi od nas ne piju dovoljnu količinu vode svakodnevno, pa zbog toga često osjećaj žeđi zamijene osjećajem gladi. Kad god osjećate jaku želju za hranom, popijte malo vode. Ako želja nestane, to znači da ste bili dehidrirani.

Nedostatak sna

Nedovoljno sna tokom noći rezultira nedostatkom energije, razdražljivim raspoloženjem, nejasnim razmišljanjem i nezdravim tijelom. Potrudite se da se naspavate kako biste imali energije tokom dana.