Gastro
9

Ove namirnice "ubijaju" vaš seksualni nagon

Klix.ba
Namirnice koje na prvi pogled djeluju bezazleno ipak štete vašem seksualnom životu. Za vas smo izdvojili njih osam na koje trebate obratiti pažnju.

Sir

Većina sireva su napravljeni od kravljeg mlijeka koje se tretira antibioticima i hormonima za rast. Prevelika konzumacija mliječnik proizvoda povećava izloženost toksinima, što utječe na prirodno lučenje hormona, uključujući estrogen, rpgesteron i testosteron. Akumulacija ksenoestogena, koji dolazi iz okoline i hrane, može dovesti do seksualne disfunkcije i čestih promijena raspoloženja.

Gazirana pića

U istraživanju u kojem je učestvovalo više od 20.000 osoba objavljenom u "The New England Journal od Medicine" se došlo do zaključka da kozumiranje zaslađenih gaziranih pića može utjecati na gene koji utječu na povećanje tjelesne mase, čime se povećava rizik od dijabetesa. Karijes, dijabetes, pretilost, dehidracija i gubitak koštane mase su posljedica prekomjernog pijenja "slatkog otrova". Svi ovi zdravstveni problemi rezultiraju i lošim libidom.

Umjetni zaslađivači

Ukoliko pokušavate izgubiti pokoji kilogram i jedete dijetalnu hranu koja sadrži umjetne zaslađivače, postoje velike šanse da unosite aspartam. ovaj sastojak može smanjiti nivo serotonina i uzrokovati glavobolje, depresiju, razdražljivost, napad anksioznosti i nesanicu. Serotonin se smatra hormonom sreće u bez njega vaše raspoloženje i libido imaju tendenciju pada. Dokazano je da aspartam može utjecati na neurotransmiter dopamin, koji je potreban za normalno seksualno ponašanje. Zbog toga bi se trebali držati malih količina prirodnih zaslađivača poput meda.

Prerađevine

Prerađevine su pune natrija, nekvalitetnih proizvoda i umjetnih aditiva. Pretjerani unos natrija i mali unos kalija dovodi do povišenog krvnog pritiska, koji smanjuje dotok krvi do polnih organa. U periodu uzbuiđenosti, adekvatna cirkulacija je potrebna da polni organi normalno i efikasno funkcionišu tokom seksa.

Čipsevi i grickalice

Nisu samo trans-masne kiseline ono čega se morate pribojavati, nego su tu i ulja koja sadrže slobodne radikale. Ova kombinacija loših masti dovodi do oštećenja tkiva i ćelija te ometa regulaciju spolnih hormona.

Monosodium glutamat ili MSG

Monosodium glutamat se koristi kao aditiv u pakiranoj hrani te u restoranima, kako bi se istakao određeni okus. Iako doprinosi boljem ukusu, MSG ima i neželjene efekte. Medicinski eksperti kažu da MSG može uzrokovati depresiju, kognitivne i kardiovaskularne probleme. Loše stanje mozga i depresija dovode do pada libida.

Kafa

Šolja jutarnje kafe poboljšava raspoloženje, ali oni koji redovno piju kafu su u opasnosti od oštećenja nadbubrežne žlijezde, koja luči određene hormone stresa. Vremenom, ukoliko ona ne funkcioniše normalno, to negativno utječe na spolne hormone.

Ulja

Nekvalitetna ulja su veoma štetna za parove koji žele dijete. Ulja se u organizam unose u različitim formama, neke su korisne, a neke treba izbjegavati. Nekvalitetna ulja poput uljane repice i drugih prerađenih biljnih ulja sklona su oksidaciji, zbog čega se stvaraju štetni slobodni radikali u organizmu. Smanjenje oksidativnog stresa eliminirajući ove masti je važno u zaštiti ženskog reproduktivnog sistema, a time se povećava i sposobnost začeća.