Ima ih 200 miliona
0

Otrovne žabe iz Australije na kineskim trpezama

Sarajevo-x.com
Najveća australijska štetočina, jedna vrsta otrovne žabe (cane toad), uskoro bi širom Azije mogla završiti na trpezama kao hrana i lijek. Predstavnici firme iz Queenslanda koji se bave preradom mesa putuju u Kinu narednog mjeseca kako bi napravili sporazum o izvozu, javlja BBC.

Procjenjuje se da u Australiji ima oko 200 miliona otrovnih žaba, koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju divljem životu u Australiji. Žabe su u Queensland uvezene iz Amerike kao dio neuspješnog projekta borbe protiv štetočina koje su uništavale plantaže šećerne trske.

Ove su žabe vrlo popularan sastojak tradicionalnih lijekova u Kini. Otrov koje luče služi kao stimulans radu srca, kao diuretik i lijek protiv upale sinusa i zubobolje. Koža i organi se također smatraju snažnim terapeutskim sredstvima.

U Kini postoji velika potreba za živim žaba, zbog njihovog mesa i upotrebe u medicini.

"Kinezi koriste otrovne žabe zbog njihove kože dugi niz godina. Smatram da postoji prilika da se štetočine iskoriste za nešto što bi moglo biti profitabilno", rekao je John Burey.

"Cane toad" je vrsta žabe čiji otrov može ubiti psa, mačku, krokodila i veliku zmiju. Kod ljudi može izazvati privremeno slijepilo i jaku bol.