Star 21 godinu
3

Old Pulteney proglašen najboljim viskijem godine

Sarajevo-x.com
Viski Old Pulteney je proglašen najboljim svjetskim viskijem godine u izboru "Viski biblije", najutjecajnije publikacije na ovom polju, koju izdaje Jim Murray, priznati poznavatelj viskija, javlja BBC.

Viski Old Pulteney star 21 godinu je dobio 97,5 bodova od mogućih 100. Sazrio je u buradima načinjenim od američkog hrasta, te je flaširan u destileriji Pultney u Wicu u Caithnessu.

Ekspert za viski, Jim Murray, testirao je više od 1.200 različitih viskija prije nego je odlučio koji je najbolji.

"Viski Old Pulteney star 21 godinu je doslovno eksplodirao iz čaše vitalnošću, karizmom i klasom. On nema finansijsku potporu kako bi mogao biti plasiran na globalno tržište. Nadam se da će ova nagrada pomoći ovoj škotskoj destileriji da postane poznata u svijetu", rekao je Murray.

U Wicku je zabrana javne prodaje alkohola izglasana 1922. godine, a trajala je 25 godina. Zbog toga je kompanija zatvorena, ali je 1951. godine ponovo počela raditi.

"Oduševljeni smo ovom nagradom. Ovo je veliko priznanje za našu tradiciju koja traje stoljećima. Naš brand je prepoznatljiv, cijeli grad pije naš viski", rekao je glasnogovornik Poulteneyja.

Na drugom i trećem mjestu su američki viskiji George T Stagg i Parker's Heritage Collection Wheated Mash Bill star 10 godina.